Ferencvárosi TC (női labdarúgás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ferencvárosi TC (női csapat) szócikkből átirányítva)
Ferencvárosi TC
A Ferencvárosi TC címere
A Ferencvárosi TC címere
Csapatadatok
Teljes csapatnévFerencvárosi Torna Club
MottóErkölcs, Erő, Egyetértés
SzékhelyBudapest, Magyarország
Alapítva2004
Klubszínek         
StadionKocsis Sándor Sportközpont
VezetőedzőHUN Albert Flórián
ElnökHUN Kubatov Gábor
BajnokságNB I
Nemzeti sikerek
magyar Bajnok6 alkalommal
magyar Kupagyőztes6 alkalommal
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Ferencvárosi TC honlapja

A Ferencvárosi TC magyar női labdarúgócsapat. Székhelye Budapesten található. Hatszoros bajnok és hatszoros kupagyőztes.

2004 és a 2011–12-es idény között a csapatot a Belvárosi NLC képviselte, amely névhasználati jogot kapott a Ferencvárosi TC-től.

A szakosztály 2015-ben megszerezte története első bajnoki címét, miután a bajnoki döntő két mérkőzésén legyőzte az MTK csapatát.

2016-ban újra bajnoki címet szerzett a csapat, ezúttal is az MTK-t előzve meg.[1]

Története[szerkesztés]

A Ferencváros első női labdarúgócsapata 2004. augusztusában alakult meg Hevesi Tamás és Deli Anikó szervezésével. A csapat a teremlabdarúgó-bajnokságban akart indulni. Az első edzéseket még a Láng Vasas Rozsnyai utcai tornatermében tartották, majd mikor sikerült megegyezni a Ferencvárossal, akkor az Üllői úti sporttelep birkózó csarnokában és a Népligeti sportkomplexum Faházában folytak ez edzések. 2004 őszén a női futsal NB I-be nevezett be a csapat. A csoportkörben a Szolnok, a Gyula és az Írisz csapatát megelőzve jutott a középdöntőbe, ahol a Szeged, a Szentes és az Universum csapatával került egy csoportba. Második helyezettként jutottak a legjobb négy közé, ahol négyszer kellett megküzdeniük a Varga Transferrel, a Vestával és az Universummal. Az utolsó forduló előtt még az első helyen állt az FTC, de végül harmadikak lettek.

A bronzérmes csapat névsora:

Deli Anikó (csapatkapitány), Fábián Dóra, Hodován Edit, Kiss Klaudia, Kovács Henrietta, Lieszkovszki Bernadett, Malik Katalin, Ménesi Melinda, Molnár-Sáska Ildikó, Nagy Angéla, Nagy Nikolett, Németh Ildikó, Papp Éva, Strémen Judit, Szepesi Anikó, Vogt Viktória.
Hevesi Tamás, edző, Maticza Katalin, gyúró, kapusedző

A csapat első nagypályás edzését 2005. április 9-én tartotta az Üllői úton a Fű 2-es edzőpályán, amely azóta is a hazai mérkőzéseinek helyszíne. A 2005–06-os idényben a csapat a másodosztályban indult és a második helyet megszerezve feljutott az első osztályba, ahol a 2008–09-es idényben bronzérmes lett.

A 2011–12-es idényben az U17-es csapatot hivatalosan is átvette az FTC a Belvárosi NLC-től és saját jogán szerepeltette. A 2012–13-as idénytől az FTC teljesen megvonta a névhasználatot és a korábbi U17-es csapat révén az NB II-ben indult.

Az együttes a klubnak köszönhetően egyre jobb körülmények között dolgozhatott. Az NB II első helyéről 2013-14-re újra feljutott az első osztályba. Lehetőség nyílt néhány külföldi játékost is igazolni. Az újonc, főleg utánpótlás-korú labdarúgókból álló csapat stabilan az első osztály felsőháza tagjának bizonyult, és rögtön megismételte a klub korábbi legjobb eredményeit: a bajnokságban bronzérmet szerzett, a kupában pedig döntőt játszhatott.

Eredmények[szerkesztés]

Játékoskeret[szerkesztés]

2023. szeptember 14-től[4]

# Poszt Név
1 SRB K Milica Kostić
21 HUN K Bíró Barbara
21 HUN K Gergely Lili
22 HUN K Barti Luca
5 ROM V Brigitta Gődér
6 HUN V Hodászi Eszter
13 HUN V Csigi Eszter
18 HUN V Szabó Viktória
19 HUN V Demeter Réka
20 HUN V Ott Eszter
11 SVK KP Livia Múčková
14 HUN KP Fenyvesi Evelin
15 HUN KP Németh Diána
# Poszt Név
16 HUN KP Pusztai Sára
17 HUN KP Vincze Borbála
23 HUN KP Papp Luca
25 HUN KP Nagy Viktória
88 HUN KP Czellér Dorottya
98 HUN KP Csányi Diána
4 HUN CS Túróczy Anna
8 USA CS Alesia Garcia
10 HUN CS Diószegi Fanni
26 USA CS Ebony Madrid
32 GHA CS Vivian Adjei
34 MNE CS Nađa Stanović

Korábbi híres játékosok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]