Feltételes utasítás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A számítógép-programozásban a feltételes utasítások lehetővé teszik, hogy bizonyos paraméterekről szóló visszajelzés alapján futtassunk kódot, így választhatunk, mely utasításokat futtatjuk és melyeket nem.

Bővebben[szerkesztés]

A feltételes utasítások kérdések és válaszok körül kristályosodnak ki. Ezek a válaszok szinte kizárólag egyszerű kérdésekre adott igaz/hamis, illetve igen/nem válaszok.

Nem is csak a programozás támaszkodik feltételes módra, mindennapi életünk során mi is használjuk azt. Íme egy egyszerű példa:

Inkább pirítóst vagy kukoricapelyhet együnk reggelire?

Ez egy feltételes kérdés, és az erre adott válasz határozza meg a következő cselekedetünket. Mondhatunk igent a pirítósra, a kukoricapehelyre, mindkettőre, vagy nemet mindkettőre. Valójában ezek az egyedüli lehetséges válaszok. Ha úgy döntünk, nem válaszoljuk meg a kérdést, akkor elméletben csak nemet mondtunk mindkettőre, és, ha további lehetőséget választunk, akkor a kérdés paramétereit változtattuk meg.

A feltételes utasítások egy döntés meghozatala körül csoportosulnak, és a számítógépekkel, illetve a programozással való foglalkozásban az a szép, hogy ha megkérjük, hogy döntsön bizonyos adatok alapján, akkor, ha tud, dönteni fog.

Programozási döntések[szerkesztés]

Minden számítógépes programozási nyelvben van lehetőség a dolgok értékének tesztelésére, majd a megállapítások alapján döntések meghozatalára. A C++ nyelvben ennek módja az if utasítás használata. Itt egy egyszerű C++ if utasítás:

if (feltétel)
{
// utasításokat hajt végre itt, ha a feltétel igaz
}
else
{
// utasításokat hajt végre itt, ha a feltétel hamis
}

Az if utasítás a megadott feltételeket teszteli, és vagy igaznak vagy hamisnak találja azokat. Ha a feltétel igaz, akkor az egyik utasítás vagy utasítások halmaza, ha hamis, akkor egy másik utasítás vagy utasítások halmaza kerül végrehajtásra.

Feltételes utasítások[szerkesztés]

Vessünk egy pillantást a következő kódra:

#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
  int x;
  cout << "Adjon meg egy egész számot: ";
  cin >> x;
  if (x == 7)
  {
    cout << "Ön megnyerte a C++ tombolát!" << endl;
  }
  else
  {
    cout << "Sajnos nem nyert :(" << endl;
  }
  cout << "Köszönjük, hogy részt vett a C++ tombolán." << endl;
  return 0;
}

A fenti sorok az alábbi szépen formált kimenetet eredményezik: Prog1.jpg

Forrás[szerkesztés]

Adrian Kingsley-Hughes - Kathie Kingsley Hughes: Beginnig programming. Wiley Publishing, Inc. Indianapolis, Indiana, 2006.