Ugrás a tartalomhoz

Felemelt ököl

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stilizált felemelt ököl
A feminista mozgalom jelképe

A felemelt ököl az elnyomás elleni harc szimbóluma.[1] Üdvözlő mozdulatként, logóként használatos a lázadással, erő alkalmazásával kapcsolatos mozgalmakban, de az egységet hangsúlyozó, összefogással, szolidaritással kapcsolatos társadalmi akciókban, eseményeken is.

Története[szerkesztés]

Egy felemelt öklöt használt logójában a Világ Ipari Munkásai szervezet 1917-ben.[2] A szimbólumot 1948-ban a mexikói Taller de Gráfica Popular nevű nyomtatási üzlet is népszerűsítette, ami művészettel segítette a forradalmi társadalmi ügyek haladását.[3] A szimbólumot a világ több pontján felhasználták és kisajátították különböző csoportok, akik elnyomottnak érezték magukat.

A Vörös Frontharcos Szövetség üdvözlésként használta a második világháború előtt.[4]

Az 1968. évi nyári olimpiai játékokon a 200-as futáson érmes Tommie Smith és John Carlos lehajtott fejjel és felemelt ököllel hallgatta végig az amerikai himnuszt a fajüldözés ellen tüntetve.[5]

A felemelt öklöt más grafikai elemekkel is kombinálják. Például a sarló és kalapács a felemelt ököllel kombinálva a kommunista szimbolika része, míg ugyanilyen ököl a Vénusz tükörrel kombinálva a feminizmust reprezentálja.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. National Geographic, The history of the raised fist, a global symbol of fighting oppression
  2. Joyce L. Kornbluh, Solidarity, 1917; Rebel Voices: An IWW Anthology, Charles H. Kerr Publishing, 1998
  3. Mexican posters on social and educational themes. [2007. május 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. november 7.)
  4. Korff, Gottfried: "Symbolgeschichte als Sozialgeschichte? Zehn vorläufige Notizen zu den Bild- und Zeichensystemen sozialer Bewegungen in Deutschland", in: Warneken, Bernd Jürgen (Hg.): "Massenmedium Strasse. Zur Kulturgeschichte der Demonstrationen." Frankfurt/Main 1991. S. 27-28. Cited in: Schulte-Rummel, Sven "Die politische Symbolik der Kommunistischen Partei Deutschlands in der Weimarer Republlik" [1].
  5. 1968: Black athletes make silent protest”, BBC, 1968. október 17.. [2010. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2008. november 9.)