Ugrás a tartalomhoz

Faltenyészet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Faltenyészet pécsi kulturális esemény volt, amely egy nyitott, interaktív művészeti akcióként került megrendezésre 2014. november 3-án. Az esemény gyökerei az 1981-es és 1998-as pécsi megmozdulásokhoz vezethetők vissza, amelyek az építészet, a művészet és a közösség összekapcsolására irányultak. A Faltenyészet fogalma a résztvevők kreatív együttműködésére épült, ahol a falak építése és bontása szimbolikus jelentéssel bírt.

A 2014-es esemény célja a múlt emlékeinek felidézése mellett az volt, hogy reflektáljon a jelenkori társadalmi, kulturális és építészeti kihívásokra. Az esemény során létrejött művészeti alkotások és performanszok a közösségi együttlét és az önkifejezés fontosságát hangsúlyozták, miközben a résztvevők számára lehetőséget biztosítottak az aktív részvételre és a közös alkotás örömére.

A Faltenyészet 2014 eseményében megjelent az építés és bontás dialektikája, amely Kassák Lajos híres mondatára is utalt: „Romboljatok, hogy építhessetek!” A résztvevők a városi tér különböző pontjain építettek és bontottak falakat, amelyek folyamatosan változtak, formálódtak a közös munka során. Ez a performatív akció egyedülálló módon egyesítette az építészetet, a művészetet és a közösségi élményt, miközben a múlt, jelen és jövő közötti kapcsolatot is tematizálta.

Források

[szerkesztés]