Falmászás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Falmászás

A falmászás a sziklamászás mesterséges körülmények között űzhető formája.

Kialakulás[szerkesztés]

A sziklamászás, mint tevékenység talán egyidős az emberiséggel, azonban sportággá csak az utóbbi évtizedekben vált. A sziklamászás egy szabadban űzhető sporttevékenység, ami azt vonja maga után, hogy többnyire napközben, tavasztól-őszig, jó időben űzhető. A falmászást, mint tevékenységet valószínűleg sziklamászók találták ki, akik otthon, időjárástól, évszaktól és napszaktól függetlenül - kondíciójuk megőrzése céljából - sportolni szerettek volna. Kialakult tehát a falmászás, ami többnyire zárt térben, műfalon történő mászást jelent.

A falmászás jellegzetességei[szerkesztés]

A falmászás műfalon történik, mely egy vas- vagy faszerkezetből épült vázra szerelt furnér- OSB- vagy rétegelt-lemezből álló faldarab, amelyben menettel ellátott lyukakba szerelt ún. fogások vannak elhelyezve. A fogások mérete, alakja és gyakorisága megkönnyíti, ill. megnehezíti a műfalon történő fel, le ill. oldalra jutást. A falmászással megszerezhető a sziklamászáshoz szükséges erőnlét és technikai tudás. A falmászás egyik előnye, hogy a mászás rizikófaktorát nagyságrendekkel lecsökkenti a sziklamászáshoz képest, ugyanis a műfalon történő mászás sokkal jobban kontrollálható, mint a természetben történő sporttevékenység, ezáltal biztonságosabb.

A falmászás, mint versenysport[szerkesztés]

A világ minden részén, így Magyarországon is a falmászás versenysporttá nőtte ki magát. Nemzeti kupákat, bajnokságokat, valamint nemzetközi versenyeket is rendeznek, többek között világbajnokságot is. A falmászás olimpiai sporttá történő minősítéséért is folynak törekvések.[1] A mászósport több versenyágra bontható:

Nehézségi mászás[szerkesztés]

A mászó dinamikus kötél segítségével mászik, miközben a kötelet bizonyos távolságokban a falba szerelt nittekhez kapcsolja ún. köztesek (schling) használatával, ezzel önmagát biztosítja. Mászás során a földről biztosító ember segítségével történik a biztosítás. Ez az ún. előlmászás. A mászó feladata a műfalon kijelölt út kimászása, ill. minél tovább történő mászás, az idő másodlagos szempont.

Gyorsasági mászás[szerkesztés]

A mászó ún. felső biztosítással mászik, feladata a műfalon történő feljutás minél rövidebb idő alatt.

Boulder[szerkesztés]

Biztosítás nélküli nehézségi mászás alacsony magasságokban. Az esetlegesen leeső mászót a földre helyezett vastag szivacsok védik meg a sérülésektől. A boulder mászás elve, az alacsony mászási magasság miatt a mászó nem eshet akkorát, ami miatt megsérülhetne.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Olimpiára készül a falmászás és a fedett pályás softball”, Origo, 2013. január 2. (Hozzáférés ideje: 2013. január 3.) 

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Falmászás témájú médiaállományokat.