FV105 Sultan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
FV105 Sultan
A Brit Haderő IFOR FV105 Sultan harcjárműve egy szállítóhajóra száll a horvátországi Split kikötőben, a "Joint Endeavor" hadművelet során.
A Brit Haderő IFOR FV105 Sultan harcjárműve egy szállítóhajóra száll a horvátországi Split kikötőben, a "Joint Endeavor" hadművelet során.

Általános tulajdonságok
Személyzet 3
Hosszúság 4,82 m
Szélesség 2,28 m
Tömeg 8,346 tonna
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat hegesztett alumínium
Elsődleges fegyverzet MAG géppuska
Műszaki adatok
Motor Cummins BTA 5.9 dízel-motor
Teljesítmény 142 kW (190 Le)
Felfüggesztés torziós
Sebesség 80 km/h
Hatótávolság 480 km

Az FV105 Sultan a Brit Szárazföldi Erők parancsnoki és irányítási pont járműve, a CVR (Combat Vehicle Reconnaissance, Harci Felderítő Jármű) család tagja. A többi páncélozott szállító harcjárművel szemben magasabb belső térrel rendelkezik, kényelmesebb "irodai helyet" biztosít. Belső terében egy nagy vertikális térképészeti tábla és asztal található, két személyes ülőhellyel. Ezzel szemben helyezkedik el a rádió kezelő és a parancsnok ülőhelye, mely egy gázkarral megemelhető (mint egy irodai szék), így használhatja megfigyelésre a fedélzeti nyílást. A vezető elől, a motortér mellett foglal helyet, egy rugós emelésű vezetőülésben, lehetővé téve számára, hogy kiemelkedve a járműből irányítsa azt.

A Sultan hátsó részére sátor rögzíthető, mely eligazítási posztként felállítható, a térképészeti tábla kiszedhető, sátor elektromos ellátását a jármű biztosítja. Azonban ezt a felszerelést a legtöbb Sultanból eltávolították.

A többi CVR(T)-hez (Harci Felderítő Jármű) hasonlóan, a Sultan is rendelkezik vízi átkeléshez szükséges felszereléssel.

A Sultan harcjárművet ellátták tömegpusztító fegyverek elleni védelemmel, mely megvédi a személyzetet a vegyi-, biológiai- és nukleáris fegyverek hatásaitól.

Kapcsolódó oldalak[szerkesztés]