Főnix (tyúk)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Főnix pár

A főnix egy japán eredetű dísztyúk.

Fajtatörténet[szerkesztés]

Japánban tenyésztették ki onagadorik bekeresztezésével. Az 1800-as években került Európába. Kistestű változatát, a Törpe főnixet Németországban tenyésztették ki.

Fajtabélyegek, színváltozatok[szerkesztés]

Slank, hátrafelé csökkenő testállású dísztyúk. Háta hosszú, erős. Farktolla lapos, „lejtős”, többnyire csak a 3. évben éri el a teljes méretét; ennek ellenére már az első évben el kell, hogy érje a 90 cm hosszúságot. Melltájéka „kihúzott”. Szárnyait felhúzva és testhez simulva tartja. Feje kicsi és keskeny. Arca piros, szemei vörösek. Csőre szarvszínű, szürkéskék. Taraj egyszerű, nem túl magas. Füllebenyek fehérek. Nyaka közepes hosszúságú, hosszú és finom tollazattal, mely hosszan ráfut a hátra. Csüd finom csontozatú, szürkéskék vagy olívzöld.

Színváltozatok: „vadas”, arany, narancs, ezüst, fehér.

Tulajdonságok[szerkesztés]

Kifejezetten dísz „rendeltetésű”, gyönyörű, kecses, hosszú farktollával díszítő tyúkfajta. Ügyelni kell a tyúkól és a kifutó tisztaságára, hogy értékes tollai ne sérüljenek, piszkolódjanak. Szép kertekből, udvarokból szépségével és díszítő értékével egyértelműen kiválthatja a pávát is. Csibéi izgágák, kíváncsiak, érdeklődőek, takarmánykeresőek.

Általános tulajdonságok:
Súlya kakas 2,5 kg, tojó 1,5 kg
Gyűrűmérete kakas 18, tojó 16
Tenyésztojás tömege 45 g
Tojáshéj színe sárgás
Éves tojáshozama 100 db

További információk[szerkesztés]