Főbuha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Főbuha
Hivatalos névFővárosi Bútor, Hangszer, Sportszer Kiskereskedelmi Vállalat
Típuskereskedelmi vállalat
Névadó
Megszűnt1978. december 31.
SablonWikidataSegítség

A Főbuha (néhol FŐBUHA; teljes nevén Fővárosi Bútor, Hangszer, Sportszer Kiskereskedelmi Vállalat) a Fővárosi Tanács által irányított vállalat volt. 1978-ban jogutódokkal megszűnt. Tevékenységi körét 1979. január 1-jétől más vállalatok vették át.
Bútorokat, hangszereket, sportszereket, játékokat és ajándéktárgyakat árusított.

Nevének eredete[szerkesztés]

Neve – profiljára való utalásként – a fővárosi', a bútor és a hangszer szavak összerántásából származik.

A szó már a vállalat fennállása alatt is széles körben derültséget keltett a vásárlókban. Nem meglepő, hogy a megszűnésről szóló Népszava-tudósítás címében is a "buhátlanság" szó szerepelt, humoros utalásként a "ruhátlanságra".

Története[szerkesztés]

A Fővárosi Tanács által irányított kereskedelmi vállalatok az 1950-es években még területi alapon, kerületenként voltak megszervezve. Ezek közül – a hatékonyság növelése érdekében – többet összevontak: a közért vállalatokat 1971-ben, a vendéglátóipari vállalatokat 1967-ben szervezték át. Ugyanakkor az iparcikkeket forgalmazó kiskereskedelmi vállalatok átszervezése nagyobb szervezőmunkát igényelt, mivel ezek egymástól nem területileg, hanem szakmailag különültek el.

A Főbuha forgalmának korábban a kétharmada, később a fele bútorok értékesítéséből származott. A vállalat kis bútorüzletei azonban mind kevésbé tudtak megélni a nagy Domus-áruházak mellett.

A Főbuha átszervezése 1978-ban történt meg: a Főbuha mint vállalat 1978-ban megszűnt, tevékenységi köreit különböző jogutódok vették át.

Utódvállalatok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ezt a tevékenységet elvileg az Óra- és Ékszerkereskedelmi Vállalathoz is lehetett volna telelpíteni, ám a döntést az motiválta, hogy a dohányáru forgalmában - állítólag - nem volt fejlődés, viszont ezen a területen elsősorban szociális okokból foglalkoztattak munkavállalókat.
  2. Népszava 1978. december 20. https://adt.arcanum.com/hu/view/Nepszava_1978_12/?query=TRIAL%20F%C5%91buha&pg=207&layout=s

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]