Füzet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mintás és sima füzetek

A füzet egy papírból készült tárgy, amibe iskolások és felnőttek is egyaránt jegyzetelhetnek, gondolataikat rögzíthetik, írhatnak bele. Esetleg még rajzolni [lehet bele]. Legtöbb füzetet a világon a diákok használnak az iskolákban.

Előállítása[szerkesztés]

A füzet papírból készül, tehát fontos alapanyaga a fa. A füzetlapokat méretre vágják (A4, A5 a leggyakoribb), majd egy tűzőgép segítségével hozzáfogják a füzet borítójához. A borító lehet sima (füzetfajtánként más-más szín/minta), mintázatos vagy esetleg vastagabb kartonból. Egyes füzetek úgynevezett "spirál" füzetek, amiket nem tűzőkapocs [fog össze], hanem egy spirálra fűzték rá a lapokat.

Felhasználása[szerkesztés]

Leginkább a diákok használják, hogy az órai anyagokat, házi feladatokat, információkat egy helyen megtalálják.

Fajtái[szerkesztés]

Sima, kockás, vonalas és üres. Ez a négy az alapfajta.

  • Sima:

Ebbe a füzetbe a diákok legtöbbször matematika, fizika és kémia órán jegyzetelnek. Alsóbb osztályokban még rajzfüzetnek lehet kérni.

  • Kockás

Ezt a füzetet a matematika, fizika és egyéb számolással és ábrázolással kapcsolatos tárgyakhoz használják, esetleg még a cégeknél is a számolásos munkakörben dolgozók. (Pl.: könyvelők)

  • Vonalas

Szövegek írására a legalkalmasabb fajta.

  • Üres

Ez a fajta füzettípus nem tartalmaz segédvonalakat, leginkább rajzolásra alkalmas.

Léteznek még egyéb, ún. "különleges" füzetek is. Ezek az ének, szótár és lecke füzetek.

Egy énekfüzetben 5-5 soros kotta található, amibe lehet írni a hangjegyeket. Ezeket leginkább a kezdő zenészek használják. [:)]

A szótárfüzet egy kisalakú (A6) füzet általában, amiben középen elválasztva 2-2 oldalán egy lapnak található sorokba szedve hely az idegen szavaknak és a magyar megfelelőjének.

Leckefüzetbe a hét minden napja le van írva, heti bontásokban (2-2 laponként) és ebben lehet vezetni a tanulnivalókat.