Füstviharfelhő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A pirocumulonimbus felhő, vagy más néven füstviharfelhő a zivatarfelhők egyik formája, melyet vulkanikus tevékenység, tűzvész, vagy ipari tevékenység válthat ki.[1] Bizonyos esetekben az így keletkezett zivatarfelhő hozzájárulhat a tűzvész eloltásához. A füstviharfelhő a legszélsőségesebb megjelenési formája a füstgomolyfelhőknek. Az Amerikai Meteorológiai Társaság Meteorológiai szójegyzékében a füstviharfelhő olyan zivatarfelhőt jelent, amely tűz hőjének emelkedése által keletkezett, illetve erős ipari tevékenység során jött létre. Akárcsak a zivatarfelhők és a gomolyfelhők közt, a füstgomolyfelhők és a füstviharfelhők közt is megkülönböztetést tesz a meteorológia tudománya, mivel a füstviharfelhők inkább függőleges felépítésű felhők. A füstviharfelhők elérhetik a troposzféra legfelső határát, sőt egyes esetekben akár a sztratoszféra alsóbb rétegeiig is feljuthatnak. Ezen viharfelhők bizonyos esetekben csapadék kialakulásához is hozzájárulnak, amely lehet eső, vagy jégeső, ugyanakkor időnként akár tornádó is kialakulhat belőlük.[2] A füstviharfelhőket azután nevezték el, miután felfedezték, hogy a bőséges füstfeláramlás elérheti a sztratoszféra alsóbb rétegeit is.[3][4]

A Meteorológiai Világszervezet nem sorolja külön kategóriába a füstviharfelhőket, ugyanakkor a zivatarfelhők kategóriáján belül külön osztályozza őket.

Egy füstviharfelhő egy kereskedelmi repülőgép fedélzetéről fotózva, nagyjából 10 km-es magasságból nézve

2002-ben számos különböző érzékelő segítségével csak Észak-Amerika felett 17 különböző füstviharfelhő esemény kialakulásáról szereztek tudomást a kutatók.[5]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pyrocumulonimbus cloud című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. AMS Glossary. American Meteorological Society. [2012. július 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 24.)
  2. doi:10.1029/2005GL025161
  3. doi:10.1029/1999GL011200
  4. doi:10.1029/2002GL016820
  5. Fire-Breathing Storm Systems. [2014. augusztus 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 24.)