Fülzsír

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nedves típusú fülviasz vattacsomón
Száraz típusú fülviasz

A fülzsír (vagy fülviasz) az ember illetve számos állatfaj fülében termelődő barna kenőcsszerű anyag. A hallójárat bőrében elhelyezkedő fülzsírmirigyek termelik. Normális körülmények között beszárad, majd rágás vagy beszéd közben a hallójáratból észrevétlenül kipereg. Mennyisége egyénenként változik.

Az összegyűlt fülzsír[szerkesztés]

A fülzsír néha összegyűlik és a hallójáratot eldugaszolja, ilyenkor az eltávolítása szükséges. Kizárólag orvos végezheti ezt a feladatot. A szakszerűtlen eltávolítási kísérletek akár hallójárat-gyulladást, a fülzsír vagy az idegentest beljebb jutását, sőt a hallást tartósan károsító, életveszélyt is jelentő dobhártya- vagy belsőfül-sérülést okozhatnak. A panaszt okozó fülzsírt, valamint a hallójáratba gyakran jutó idegentesteket kifecskendezéssel vagy műszerrel távolítja el a szakorvos.

A helyes fültisztítás[szerkesztés]

Téves az az elképzelés, miszerint a fülzsírt a tisztálkodás hiánya okozza. Sőt, a bejutó és beszáradó szappanhab még csak fokozhatja a képződését. A hallójárat tisztítása vakarása fogpiszkálóval, gyufaszállal vagy hajtűvel veszélyes. Fültisztításkor csak hegyesre sodort, esetleg olajos vattát használjuk, és ne nyúljunk mélyebben a hallójáratba, mint amennyire ez erőltetés nélkül ily módon lehetséges.[1]

Források[szerkesztés]

Egészségügyi ABC. Medicina Könyvkiadó, Budapest, 1985. 258. old. ISBN 963 241 355 5

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Egészségügyi ABC. 258. old.