Félix aquitániai herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Félix aquitániai herceg
Született7. század
Elhunyt675
SablonWikidataSegítség

Félix (?—670; ur. 660670) Akvitánia 9. és egyúttal a Baszk Hercegség 4. hercege, az első akvitán–baszk perszonálunió (660–769) első hercege. Előkelő Toulouse-i nemes volt; befolyása már kinevezése előtt kiterjedt a városa és a Pireneusok közötti területekre.[1] II. Charibert halála óta ő volt Akvitánia első olyan hercege, aki a hercegség határain belül született.

Valószínűsítik, hogy III. Chlothar és majordomusa, Ebrïon híve lehetett; ebben az időben a Clothar által kinevezett Erembert volt Toulouse püspöke. Chlothar halála (673) után Erembert leköszönt székéről, és Chlothar öccse, II. Childerich Ebrïont is leváltotta.[2]

Kijelölt utóda, a későbbi I. Lupus nem várta ki az idejét, hanem fölkelt Félix ellen. Megszerezte a Baszk Hercegséget, majd Akvitánia déli területeit. Éppen az északi részek ellen készült, amikor Félix meghalt, és a hercegi cím Lupusra szállt.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Felix of Aquitaine című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Miracula sancti Martialis lemovicensis
  2. Ian N. Wood, 1994: The Merovingian Kingdoms, 450–751. London: Longman.

Források[szerkesztés]