Evetezett

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Coa Illustration Tincture Vairy gules and or.svg
A bachvai Dempse családnak Zsigmond király által adományozott címerben valószínűleg vörös-kék golyósevetezett (és talán hermelinezett) pajzstalp van (Bázel, 1434)

Az evetezés az evet speciális heraldikai esete, amikor a mintázat színe nem kék-fehér, hanem valamilyen más színezet (leggyakrabban vörös-sárga). Mivel az evet prém, és a természetben nem léteznek például sárga-vörös prémes állatok, az evetezés pusztán dekoratív heraldikai eljárás és a mintázatát, nem a színe miatt nevezik evetnek (illetve evetezésnek). Valószínűleg a címertöréssel jött létre a család egyes ágainak megkülönböztetésére. Az evetezés már nagyon korán, a heraldika első századában is gyakran előfordul. Nemcsak a szokványos evet lehet evetezett, hanem annak különféle változatai is (cölöpevetezés, ellenevetezés stb.).


Névváltozatok: evetbőrözött (Bárczay 59.)
fr: vairé, en: vairy, vairé, vairee (bármennyi színnel), de: gefeht, it: vaiato, es: verados
Rövidítések

Egyes evetezéseknek külön neve is van. A tarkaevet kettőnél több színből áll. A tűzdelt evet (de: Spickelfeh) olyan heraldikai mintázat, melynél egy vörös harántpólyát több sorban háromszög (de: Spickeln) alakú mintázattal díszítenek. Míg az angolban a verrey a szokványos evet(ezés) neve, a verry (üvegevet) sárga-zöld vagy zöld-sárga evetezés.

13. századi angol címertekercs -- csúsztatott evetezés.JPG

Csúsztatott vörös-ezüst evetezés (a második sorban) egy 13. századi angol címertekercsből

1280 körüli angol címertekercs -- evet.JPG

Oszlopevet (1. és 4. sor), valamint evetes keret (2. sor) és evetes harántkereszt (4. sor) egy 1280 körüli angol címertekercsen

Fenwick Roll címertekercs (1450-es évek) -- evet-hermelin.JPG

Csúsztatott fekete oszlopevet és hermelin kombinációja (az utolsó sorban) a Fenwick Roll címertekercsből (1450-es évek)

Holles Ordinary (17. sz. közepe) - evet.JPG

Evet és evetezési módok a Holles Ordinary címerkönyvből (a 17. sz. közepe)

Sor.JPG

Lásd még[szerkesztés]