Europass

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Europass az Európai Unió kezdeményezése, amelynek célja a végzettségek, szakképzettségek és szakképesítések átláthatósága és az állampolgárok Európán belüli mobilitása. Az Europass dokumentumok Európában egységes formátumban teszik összehasonlíthatóvá, megismerhetővé az egyén szaktudását, végzettségét, nyelvtudását, szakmai tapasztalatait. A hivatalos oklevelek, bizonyítványok kiegészítéseként részletesen tájékoztatnak, információt adnak a hazai és külföldi képzésekről, a képzésről, az elsajátított kompetenciákról, valamint a megszerzett képesítésekről. 2004. december 15-én határozatban hozta létre az Európai Parlament és Tanács, 2005-ben bevezette az Európai Unió. 2013-ban formailag megújították.

Europass önéletrajz[szerkesztés]

Célja, hogy megkönnyítse egy áttekinthető és rendszerezett önéletrajz írását. A 27 nyelvű CV-kitöltő programmal készült önéletrajz további előnye, hogy leegyszerűsíti a jelentkezést az álláskereső adatbázisokba. Ez a nemzetközi önéletrajz egy rugalmas formanyomtatvány, amely a tanulmányok és a szakmai tapasztalatok mellett lehetőséget ad a különböző készségek bemutatására is. Az önéletrajz formátum személyre szabható és kiegészíthető további információk lehetőségével. A CV-kitöltő program a www.europass.hu oldalon érhető el kitöltési útmutatóval és mintákkal.

Europass motivációs levél[szerkesztés]

A motivációs levél mind állásra, mind pedig ösztöndíjra jelentkezők pályázati anyagának kihagyhatatlan elemévé vált. Az Europass motivációs levél sablon a szöveg megírásában teljesen szabad kezet ad, miközben a formai és tartalmi követelmények betartásában nagy segítséget nyújt. A felhasználóbarát online kitöltő-felület emellett jól bevált mondatkezdéseket, szófordulatokat is ajánl készítőjének, ezzel is támogatva a sikeres pályázati anyag elkészítését. Az Europass motivációs levél a jól ismert online kitöltő felületen, 27 nyelven készíthető el, és akár mellékletek is csatolhatóak hozzá vagy az aláírásunkat is feltölthetjük képi formátumban.

Európai készségútlevél [szerkesztés]

Az eddig külön tárolt Europass dokumentumokat egy fájlba összesítve segít rendszerezni a megszerzett tanulmányi, szakmai tapasztalatokat, nyelvi és szakképesítésen kívül elsajátított kompetenciákat. Az Európai készségútlevél felhasználóbarát módon lehetővé teszi további – az egyéb tapasztalatokat, kompetenciákat igazoló – iratok (diplomamásolat, munkáltatói/tanári ajánlások, publikációk) hozzácsatolását is, alátámasztva az önéletrajzban feltüntetett tapasztalatokat, készségeket. A készségútlevél kitöltő programja elérhető a www.europass.hu oldalon. 

Europass nyelvi útlevél[szerkesztés]

Európában egységes formában, valamint kód- és szintrendszerben mutatja be a nyelvtudást és tapasztalatokat. Tulajdonosa egy önértékelési táblázat segítségével tölti ki aktuális gyakorlati tudása alapján a nyomtatványt, amely a www.europass.hu oldalon tölthető ki 27 nyelven. 

Europass oklevélmelléklet[szerkesztés]

Az oklevelek és diplomák mellékleteként leírja a tulajdonosa által folytatott és sikeresen lezárt tanulmányok tartalmát, jellegét és szintjét. A képzésről tárgyilagos információt adva járul hozzá a különböző országokban szerzett diplomák összehasonlíthatóságához és elismeréséhez. A dokumentumot a vizsgáztató intézmények bocsátják ki. 

Europass bizonyítvány-kiegészítő[szerkesztés]

Az OKJ-s szakképzésben szerzett képesítés, illetve bizonyítvány kiegészítőjeként tartalmazza a képesítéssel rendelkező sikeresen lezárt tanulmányai pontos tartalmát, jellegét, szintjét, a betölthető foglalkozások körét. Célja, hogy tárgyilagos információt adva hozzájáruljon a különböző országokban szerzett szakképesítések átláthatóságához és elismeréséhez. A dokumentumot a vizsgáztató intézmények bocsátják ki

Europass mobilitási igazolvány[szerkesztés]

A szervezett mobilitási programok (pl. Erasmus+ program) során elsajátított tudás, készségek és kompetenciák igazolására szolgáló dokumentum. Célja, hogy bemutassa a programok eredményeit és az elsajátított kompetenciákat. Az igazolvány a tanulmányi típusú programok során az elvégzett kurzusok és megszerzett érdemjegyek igazolására szolgál. A szakmai gyakorlat típusú programok esetében pedig a megszerzett munkatapasztalatok és elsajátított készségek bemutatásához járul hozzá. A dokumentum kiállítása a szakképzési szakmai gyakorlat esetében a küldő intézmény feladata. A többi mobilitási program keretében az igazolvány kiállításáról a www.europass.hu holnapon lehet tájékozódni.

Nemzeti Europass központok[szerkesztés]

Az Europass hálózathoz összesen 32 európai ország csatlakozott (olyanok is, mint például Izland, Norvégia, Törökország), amelyek koordinálják az Europass dokumentumok kibocsátását országaikban, tájékoztatják az állampolgárokat a dokumentumok elérhetőségéről. Honlapjukról letölthető a mindenkori hivatalos Europass önéletrajz és nyelvi útlevél.

Külső hivatkozások[szerkesztés]