Europass

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Europass az Európai Unió kezdeményezése, amelynek célja a végzettségek, szakképzettségek és szakképesítések átláthatósága és az állampolgárok Európán belüli mobilitása. Öt dokumentumból áll (önéletrajz, nyelvi útlevél, oklevélmelléklet, bizonyítvány-kiegészítő, mobilitási igazolvány), amelyek világosan bemutatják az egyén készségeit és szakértelmét. 2004. december 15-én határozatban hozta létre az Európai Parlament és Tanács, 2005-ben bevezette az Európai Unió. 2013-ban formailag megújították.

Europass önéletrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Europass önéletrajz (CV) használatával lehetősége van arra, hogy képességeit, végzettségeit láthatóvá tegye, és más Europass dokumentumot csatolhasson hozzá. Célja, hogy megkönnyítse a pályázók CV írását a sablon használatával. Az Europass önéletrajz felváltja az Európai önéletrajzot. Az unióban egységes Europass önéletrajz egy rugalmas formanyomtatvány, amely a megszokott önéletrajzi formátumot követi, kiegészítve azt további információk lehetőségével. Nyolc pontból áll, amely pontok - vagy azok részei - szükség szerint törölhetők, vagy bővíthetők. Az Europass önéletrajz 26 nyelven ingyenesen letölthető az Internetről, vagy on-line kitölthető. Kihasználva a számítástechnika fejlődését az önéletrajzzal az egyes álláskereső adatbázisokba való jelentkezés lényegesen leegyszerűsödik.

Nemzeti Europass központok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Europass hálózathoz összesen 32 európai ország csatlakozott (olyanok is, mint például Izland, Norvégia, Törökország), amelyek koordinálják az Europass dokumentumok kibocsátását országaikban, tájékoztatják az állampolgárokat a dokumentumok elérhetőségéről. Honlapjukról letölthető a mindenkori hivatalos Europass önéletrajz és nyelvi útlevél.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]