Eszperantó-forrás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Eszperantó-forrás
P1440799 Eszperantó forrás.jpg
Ország Magyarország
Település Piliscsév
Elhelyezkedése
Tszf. magasság279 m
Eszperantó-forrás (Pilis)
Eszperantó-forrás
Eszperantó-forrás
Pozíció a Pilis térképén
é. sz. 47° 41′ 20″, k. h. 18° 50′ 24″Koordináták: é. sz. 47° 41′ 20″, k. h. 18° 50′ 24″

Az Eszperantó-forrás egy forrás a Pilisben, a Komárom-Esztergom megyei Piliscsév közigazgatási területén. Ilyen néven Magyarországon még legalább két másik forrás is létezik – a Bükkben, Nagybakó illetve a Hámori-tó közelében –, de a piliscsévi viseli legrégebb óta ezt az elnevezést.

Fekvése[szerkesztés]

Piliscsév műemléki pincesorától északkeletre, a Csévi-barlang alatt húzódó Basina-völgyben fakad, három kisebb völgy találkozásánál, a Pilis hegytömbjének délnyugati lábánál, a jóval kisebb alapterületű, 386 méter magas Basa-hegy csúcsától északnyugatra. A település felől gyalogút vezet a völgy hosszában, egy mezőn keresztül, egy pincesor mentén és egy kisebb kaptató érintésével a forráshoz.

A forrásból elfolyó víz a Csévi-patakot táplálja.

Története[szerkesztés]

A helyi szlovák nemzetiségi lakosok körében már a 19. században kedvelt forrásnak számított, neve – Pesty Frigyes gyűjtése szerint – Elleti ká studenka volt. Az 1920-as években a környék bányászaiból alakult illegális kommunisták e forrást választották rendszeres találkozási helyüknek, ahol anélkül vehettek részt "szemináriumi foglalkozásokon", hogy a hatóságok szemmel tudták volna tartani, vagy le tudták volna hallgatni őket. Az összejövetelek az akkor népszerűvé váló eszperantó nyelv tanulásának fedése alatt zajlottak, így apránként a forrásra is ráragadt ez a név.

Az 1960-as években a település legkedveltebb kirándulóhelyei közé tartozott a forrás és környéke; esőházak, parkosított területek létesültek, a gyepet rendszeresen kaszálták, sőt a helyi hentes, Kukola Mihály hétvégente lacikonyhát is működtetett a forrással szemben, külön erre a célra kiépített kis magaslaton. 1966 júniusában az akkor Budapesten konferenciát tartó hazai eszperantisták emléktáblát is avattak itt a szövetségük nevében. Később a hely vesztett népszerűségéből, a nyolcvanas évekre egészen lepusztult.

A helyi értékvédők több korábbi, kudarcot vallott próbálkozás után a 2006-os évet tűzték ki az Eszperantó-forrás rehabilitációjára.

Turizmus[szerkesztés]

A forrást a piros kör és a sárga kör turistajelzések érintik, az előbbi a hegylábi pincesor közelében ágazik ki a Piliscsévet Pilisszentlélekkel és Pilismaróttal összekötő piros jelzésből, az utóbbi észak felől közelíti meg a forrást, abból a sárga jelzésből kiágazva, amely Pilisvörösvárt közi össze a Zajnát-hegyeken át Klastrompusztával, Pilisszentlélekkel és északabbi turistacélpontokkal.

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]