Esplai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Esplai[1] egy olyan helyi, non-profit önkéntes szervezet, amely a gyermekeknek és fiataloknak különféle szabadidős foglalkozásokat nyújt, mindemellett pedig előtérbe helyezi az iskolarendszeren kívüli oktatásukat, képzésüket is. Fő célja, hogy segítse a társadalmat a szociális fejlődésben a gyermeki jogok támogatásával és azok védelmével.

Az Esplai gyökerei egészen a cserkészmozgalomig nyúlnak vissza, továbbá az 1960-as évek óta igen nagy népszerűségnek örvend a katalán régiókban. Legnagyobb szövetsége: "ESPLAC, Esplais Catalans".

Áttekintés[szerkesztés]

2006-ban több, mint 35,000 tagja volt az Esplai-nak Katalóniában, ahol a cserkészmozgalom még szintén jelen van.

Az Esplai-on belül kevésbé érvényesül az a fajta hierarchikus felépítettség, mint a cserkészetnél, viszont hasonló módon működnek. A gyerekek játszanak, játékos módon tanulnak, kézműves feladatokat oldanak, illetve csoportbeszélgetéseket tartanak nekik és túrázni is viszik őket. Mindezeknek pedagógiai céljuk is van, hogy a gyermekek fejlődését segíthessék. Egy Esplai központban általában 100 gyermek és 10 pedagógus van és ezeket a szervezeteket többnyire fiatal önkéntesek működtetik.

Működése és tevékenységek[2][szerkesztés]

Esplai nyári táborozás

Egy ilyen szervezet több, különböző típusú foglalkozásokat és időtöltési formákat képes nyújtani, mint például iskolán kívüli tevékenységeket, nyári programokat, táborozásokat és ami a leginkább kedvelt, az a hétvégi, körülbelül 3 órán át tartó foglalkozás, amire általában szombaton kerül sor, ahol a gyerekek mindenféle tevékenységben vehetnek részt a vezetők (monitor) felügyelete alatt. A programok minden Esplai szervezeten belül hasonló módon épülnek fel, és csak apróbb dolgokban különböznek egymástól. Ide említhető a változó időtartam és természetesen a különféle helyszínek sokasága.

A foglalkozások közül több bizonyos típus és pont is kiemelkedik, melyekre a leginkább támaszkodnak ezekben a szervezetekben és ezek alapjaira építik az iskolán kívüli nevelést és oktatást:

 • Játékok
 • Szakkörök
 • Kirándulások, az egyén környezetének megismerése végett
 • Sport
 • Közös időtöltés
 • Egyéni jellemfejlődés segítése
 • Együttes részvétel és felelősségvállalás megtanulása
  Kirándulás

Minden bizonyos Esplai szervezet természetesen az ő vonzáskörzetükbe eső városok és falvak körében érdekelt. A gyermekek szülői engedéllyel járhatnak ide. Továbbá céljuk, hogy a fiatalokat olyan módon nevelhessék, hogy azok valódi értékkel rendelkező emberekké érhessenek egy olyan perspektívát nyújtó csoportból, mely még ezen felül a társadalom és a környezet elvárásait is figyelembe veszi.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Cerca obra enciclopèdica | enciclopèdia.cat (katalán nyelven). www.enciclopedia.cat. (Hozzáférés: 2017. november 27.)
 2. » Un Esplai és… ESPLAC (katalán nyelven). www.esplac.cat. [2017. december 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. december 2.)

Források[szerkesztés]