Escrow

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az escrow egy szerződéses megegyezés, ahol egy harmadik fél pénzt vagy más értéket fogad és folyósít az elsődleges felek között úgy, hogy a tranzakció teljesülése a felek által közösen elfogadott feltételek megvalósulásának függvénye. A kifejezés az ófrancia escroue szóból ered, jelentése papírdarab, vagy pergament.

Típusok[szerkesztés]

Az escrow általában a tranzakciós feleket képviselő harmadik fél által kezelt pénzre utal. Többnyire céges részvények vásárlásához használják. Az Egyesült Államokbeli ingatlanpiacon a legelterjedtebb (főleg jelzálognál használják, ahol a jelzálogtársaság létrehoz egy escrow számlát, hogy ingatlanadót és biztosítást fizessenek a jelzálogkötvény idejére).

Escrow számla[szerkesztés]

Az escrow számla az elkülönített számlák egyik fajtája, lényegében a bankszámla-tulajdonos szabad rendelkezése alól kikerült pénzeszközök nyilvántartására szolgáló bankszámla, amely az elkülönítés tartalma alatt csak meghatározott célra használható.[1]

Internetes escrow[szerkesztés]

Az internetes escrow az internetes aukciók és kereskedelem kezdete óta van jelen. Egyike volt többek közt azon fejlesztéseknek, amelyek lehetővé tették a kölcsönös bizalom létrejöttét az online szférában.

Források[szerkesztés]