Ernst Litfaß

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ernst Litfaß
1855-ben
1855-ben
Született Ernst Theodor Amandus Litfaß
1816. február 11.
Berlin
Elhunyt 1874. december 27.
Wiesbaden
Állampolgársága Porosz Királyság
Nemzetisége német
SzüleiErnst Litfaß
Foglalkozása nyomdász, könyvkiadó
Sírhely Dorotheenstadti temető
A Wikimédia Commons tartalmaz Ernst Litfaß témájú médiaállományokat.

Ernst Theodor Amandus Litfaß (magyarosan: Litfass Ernő) (Berlin, 1816. február 11.Wiesbaden, 1874. december 27. ) német nyomdász, könyvkiadó és üzletember. A henger alakú hirdetőoszlop az úgynevezett Litfass-oszlop feltalálója és névadója. Munkássága elismeréseként a reklámcsászár (Reklamekönig) titulussal illették.

Élete[szerkesztés]

1816-ban Berlinben született. Családja zsidó származású volt, de áttértek az evangélikus hitre. Apja Ernst Joseph Gregorius Litfaß nyomdatulajdonos nyolc nappal fia születése után hunyt el. Anyja később hozzáment a berlini nyomdász és könyvkereskedő Leopold Wilhelm Krausehoz. Ernst Litfaß kezdetben könyv- és zeneboltban könyvkereskedő inasként dolgozott.

Tanulmányúton járt Nyugat-Európában és Berlinben egy ideig a színészettel is próbálkozott. Sopronban, majd Bécsben is volt nyomdászsegéd. Mostohaapja halála után átvette a családi vállalkozás irányítását. Naumburgban és Berlinben volt nyomdája. Naumburgban állította fel a piac közepén az első, kőből készült hirdetőoszlopot, mely olyan sikert aratott, hogy hamarosan a német államokban, majd Európa más országaiban is elterjedt.[1][2]

Jómódban élt, korának fontos és befolyásos üzletembere volt. 58 éves korában hunyt el egy wiesbadeni gyógyüdülés alkalmával.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Zubreczki Dávid és Barakonyi Szabolcs: Budapest történelme hirdetőoszlopokon (magyar nyelven). index.hu, 2016. január 10. (Hozzáférés: 2016. január 25.)
  2. A hirdetőoszlop története (magyar nyelven). ujszo.com. [2016. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 25.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]