Eredet (táncjáték)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
EREDET / ORIGINS
táncjáték
Táncjáték legendákról, megpróbáltatásokról és hazatalálásról
Táncjáték legendákról, megpróbáltatásokról és hazatalálásról
ZeneSebestyén Áron
KoreográfusKósa Ruben, Kósa-Kemes Laura
Főbb bemutatók2023. 05. 20., Zalaegerszeg

Az Eredet / Origins a Kósart nevű formáció 2023. május 20-án bemutatott táncjátéka, amely a magyar legendákra és népi hiedelemvilágra épít. A műben a Csodaszarvas mellett olyan hiedelemalakok jelennek meg, mint a Vadleány, a Lidérc vagy az Ördög, akik folyamatos próbatételek elé állítják a főhőst, Hunort és segítőjét, a Táltost. A cselekmény a Csodaszarvas-legendára épül, ám attól elvonatkoztat. Morális középpontba az összefogás ereje kerül.

Szereplők[szerkesztés]

  • Hunor
  • Csodaszarvas
  • Táltos
  • Ördög
  • Vadleány
  • Lidérc
  • Erdőlakók
  • Tündérek

Cselekmény[szerkesztés]

1. jelenet: Az Erdő gyermekei[szerkesztés]

Az Erdőt mindenféle népség lakja: csúszómászók, rókák, farkasok, medvék, mókusok, akik csak félve merészkednek elő a szemlélő számára. Ráadásul olyan titkokat is rejt, amelyeket nem ad egy könnyen. Itt rejtőzik ugyanis a Csodaszarvas is, de sokkal veszedelmesebb lényekkel is találkozhat az arra járó, ha nem elég elővigyázatos, mint például a Vadleánnyal, a Lidérccel vagy magával az Ördöggel.

2. jelenet: Hunor és az érzékek próbája[szerkesztés]

Hunornak megmutatkozik a Csodaszarvas, ám a tünékeny jelenségről az sem biztos, hogy tényleg látta. Felkerekedik, hát, hogy megtalálja, és ahogy egyre mélyebbre jut az Erdőben, nyomokra bukkan, a hagyomány elveszett szilánkjaira, magát a lényt azonban nem leli. Próbára teszi hát minden érzékét: a látást, tapintást, hallást, szaglást és még az ízlelést is, mindhiába. Csak néha-néha véli mégis meglátni a Csodaszarvast, ám az sem biztos, hogy valóban Ő az. Végső elkeseredettségében feladja a kutatást.

3. jelenet: A Táltos színre lép – Új remény[szerkesztés]

A Csodaszarvas végig követi Hunor útját, és segítségül útjába keríti a Táltost, aki először megpróbálja lebeszélni Hunort a mesebeli lény kereséséről. Még ki is neveti amiért ilyen álmokat kerget, ám végül mégis megszánja.

4. jelenet: A Tűz – Egy másik világ kapuja[szerkesztés]

Hunor és a Táltos tüzet raknak, és együtt egy másik érzékelési síkra kerülnek, ahol a Tűzben először a magyar hagyomány szimbólumait vélik felfedezni. A lángok virágot formáznak, aztán fel-felröppenve madárrá válnak, majd újra tűzzé, és a csodás Tűz táncában egyesülnek.

5. jelenet: A Vadleány csapdája[szerkesztés]

Ahogy eloszlanak a vízió első képei, megjelenik az első természetfeletti lény: a Vadleány, akinek sikerül is elcsábítania Hunort, hiába kérleli őt a Táltos. A lény csapdába ejti Hunort, de a Táltos az utolsó pillanatban megmenti őt.

6. jelenet: A Lidérc játszmája[szerkesztés]

A Lidérc sejtelmes alak: hol itt, hol ott tűnik fel, s fényes megjelenésével hívogatja az arra járókat. Hunort is tévútra csalja, és ahogy ketten maradnak a Táltossal, megpróbálja megbabonázni őt. A próbatétel közepette a férfinak megjelenik a Csodaszarvas, aki azt súgja neki, hogy adja meg magát, mert csak így győzhetnek. Erre a Lidérc megbabonázza a Táltost, és ekkorra tér vissza Hunor. A férfi – mivel éppen látta a történteket – megvádolja a Lidércet, aki viszont folyton kibújik a rágalmak alól, s ahogy csatába keverednének, ügyesen a saját javára fordítja az eseményeket: elcsábítja Hunort, majd hirtelen eltűnik. A férfinak a már ismerős hiány marad csak, majd ahogy ismét megjelenik a lény, felcsillan a remény, ám ezzel a játszmával éppen ez a cél. A Lidérc szépen lassan elszívja minden életerejét Hunornak, aki végül tehetetlenül esik össze.

7. jelenet: Az Ördög kísértése – Fény és Sötétség csatája[szerkesztés]

Az Ördög felvonultatja egész seregét, benne immár a Táltossal. Megpróbálja maguk közé hívni az éppen magához térő Hunort, aki azonban nemet mond erre. Majd egy rövid csatározás után a Táltossal találja szemben magát. Így kerülnek az Ördög fondorlatából a legnagyobb próbatétel elé: egymással kell megküzdeniük. Hunor majdnem megöli a Táltost, amikor ráébred tettének abszurditására, és megkegyelmez neki. Ezután együtt küzdenek meg az Ördöggel, és győzedelmeskednek.

8. jelenet: A Csodaszarvas látomása[szerkesztés]

Az örömmámor közepette jelenik meg a Csodaszarvas immár teljes pompájában, és rövid látomásban meséli el a két férfinak közös sorsukat: a magyar történelmet.

9. jelenet: Boldogok Földje[szerkesztés]

Ezek után a csodás lényt követve jut el Hunor és a Táltos a Boldogok Földjére, ahol gyönyörű tündérek táncolnak éppen. Alig hisznek a szemüknek: csodálatos helyre jutottak, ahol végre otthonra találhatnak.

Szereposztás[szerkesztés]

Karakter 2023 2024
Hunor Kósa Ruben Kósa Ruben
Csodaszarvas Kósa-Kemes Laura Kósa-Kemes Laura
Táltos Táncos Kristóf Táncos Kristóf
Ördög Cseh Richárd Bolla Dávid
Lidérc Barabás Lilla Barabás Lilla
Vadleány Takács Lora Laura Palkovics Réka

Forrás[szerkesztés]