Erdőfürdő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az erdőfürdő (angolul forest bathing) egy vezetett, tudatos séta a természetben. A megnevezés az 1980-as években Japánban kidolgozott shinrin-yoku (ejtsd: sinrin joku) módszer nevének megtévesztő tükörfordítása, ugyanis a séta a legritkább esetben jár tényleges fürdőzéssel. Az eredeti elnevezés tartalmilag sokkal inkább azt fejezi ki, hogy érzékeinkkel elmerülünk a természet atmoszférájában.

A módszert és nevét Tomohide Akijama dolgozta ki. Ő a különös szóösszetételt 1982-ben a japán erdészeti ügynökség igazgatójaként a wellness-célú ökoturizmus népszerűsítésére alkotta meg. Fontos jellemzője a holisztikus szemlélet. A módszer világszerte egyre népszerűbb; figyelemre méltó eredményekkel kezeli a természettől elszakadt, „modern” városi ember olyan civilizációs megbetegedéseit, mint:

  • a stressz okozta szív- és érrendszeri (kiemelten a magas vérnyomás) és emésztőrendszeri megbetegedések.
  • a stressz eredetű hormonális problémák, terméketlenség,
  • a szorongás,
  • a kiégés és
  • a depresszió.

Emellett integrálja a természetben töltött időnek és a természetterápiának az immunrendszert erősítő hatását (elsősorban az NK sejtek, azaz a természetes ölősejtek száma emelkedik), amely hatás egyes tanulmányok szerint akár 30 nappal az erdőfürdőzést követően is mérhető.

A fejlett nyugati társadalmakban meghonosított erdőfürdőzés szoros kapcsolatban áll az ökopszichológiával és a természetterápiával, de módszertana eltér azokétól, miként az eredeti, gyógyászati célú shinrin-yoku módszertől is. A nyugati országokban meghonosodott ún. kapcsolati erdőterápia alapjait Amos Clifford amerikai pszichoterapeuta fektette le. Az erdőfürdőzés ezen formájának kiemelten fontos eleme a természet élőlényeivel való kapcsolatteremtés, újra-kapcsolódás a természettel, amely túlmutat az érzékszervi kapcsolatteremtésen, és az érzelmi kapcsolatteremtés által egyenesen az ember és ökoszisztéma kapcsolatának tudatosítását és helyreállítását célozza meg.

Erdőfürdőzés Magyarországon[szerkesztés]

Magyarországon az első erdőfürdő-vezetők 2018-ban szereztek nemzetközi képesítést. 2021 januárjában jött létre a Magyar Erdőfürdő és Erdőterápia Társaság (MEET), amelynek célja a minőségi, nemzetközi sztenderdeken alapuló a módszertan szerint vezetett erdőfürdőzés meghonosítása, a minőségbiztosítás és a hiteles kommunikáció. Tudatosítani kívánják, hogy az ember a természet elidegeníthetetlen része, és e kapcsolat őrzése-építése az ember és a természet számára egyaránt fontos.

Napjainkban minden, az elismert nemzetközi intézetekben képzett magyar erdőfürdő-vezető tagja a MEET-nek.

Magyarországon (és magyarul) 2022. áprilisa óta képeznek erdőfürdő-vezetőket az írországi Nádúr Integratív Erdőterápiás Központ és két magyar erdőterápiás szakember, Györffy (korábban Bach) Éva és Sztankó Katalin jóvoltából.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]