Ugrás a tartalomhoz

Emile Erlanger & Co.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Emile Erlanger & Co. francia pénzügyi és befektetési cég volt, amelyet a Németországban született, párizsi bankár Frédéric Émile d'Erlanger báró alapított. Az amerikai polgárháborút követően a rekonstrukció alatt és az után volt aktív.

D'Erlanger felesége Matilde Slidell, John Slidell Louisiana államból származó kereskedő, ügyvéd és politikus lánya volt.

A cég közismert volt a konföderációnak 1863-ban kibocsátott pamutkötvényeiről.[1] A teljes összeg közel 3 millió fontra rúgott (kb. 14,5 millió USA-dollár), azonban a felek közötti viszony megromlott, és emiatt nem vettek fel több kölcsönt.[2]

A bank 1865 után az Amerika déli vasútvonalainak, valamint területek fejlesztésére fordított francia tőkének a folyósítására szakosodott.

A bank neve 1928-ban Erlanger Ltd. lett.

1958-ban a bank Leo d'Erlanger elnöksége alatt egyesült a Philip Hill Higginsonnal. A bank neve ekkor Philip Hill Higginson Erlanger Ltd.-re változott.

1965-ben a bank egyesült az M Samuel magánbankkal Hill Samuel & Co. néven, amelyet aztán 1987-ben a TSB Group Plc. vett át, amely 1995-ben maga is egyesült a Lloyds Bankkal Lloyds TSB néven.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. "Erlanger Loan." Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Online Academic Edition. Encyclopædia Britannica Inc., 2014. Web. 17 Mar. 2014. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/191662/Erlanger-Loan.
  2. Judith Fenner Gentry, "A Confederate Success in Europe: The Erlanger Loan." Journal of Southern History 36#2 (1970): 157–88. online.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Emile Erlanger & Co. című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]