Eldred kontra Ashcroft

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Eldred kontra Ashcroft
Seal of the United States Supreme Court.svg
Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb bírósága

Döntés dátuma 2003. január 15.
Eset Eric Eldred, et al. v. John Ashcroft, Attorney General
Citáció 537 U.S. 186, 123 S. Ct. 769, 154 L. Ed. 2d 683, 71 U.S.L.W. 4052
A bíróság elnöke William Rehnquist
Társbírók

John P. Stevens · Sandra Day O'Connor Antonin Scalia · Anthony Kennedy David Souter · Clarence Thomas

Ruth Bader Ginsburg · Stephen Breyer
Döntés
A Sonny Bono Copyright Term Extension Act (CTEA) nem alkotmányellenes

A 2003-as Eldred kontra Ashcroft perben az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb bírósága az 1998-as Sonny Bono Copyright Term Extension Act (CTEA) nevű törvény alkotmánysértő voltát vizsgálta. A szóbeli meghallgatás 2002. októberben volt, 2003. január 15-én pedig a bíróság 7-2 arányban úgy döntött, hogy a törvény nem alkotmánysértő.

A per alapja a CTEA döntés volt, ami visszamenőlegesen 20 évvel meghosszabbította a szerzői jog által védettséget biztosító időt, így a védelem a szerző élete alatt, valamint halála után 70 évig tart, vagy 75-től 90 évig a jogi személyek által létrehozott művek, illetve az 1978. január 1. előtt létrehozott művek esetén. (A Berni egyezmény ezt az időtartamot 50 évben határozta meg, megengedve annak lehetőségét, hogy a tagállamai ennél hosszabb időt szabjanak meg.)

A per azt az irányzatot kívánta (volna) megállítani, hogy a szerzői jogi védettségi idő időtartama fokozatosan, visszamenőlegesen megváltoztatható legyen, és így egyrészt egy adott időszak alatt semmilyen mű nem válik közkinccsé, másrészt a művek jóval később nyerik el a szabad állapotot.