Előteljesítés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az előteljesítés egy szerződés teljesítésének az abban kikötött teljesítési idő előtti felajánlását jelenti. A hatályos magyar Polgári törvénykönyv szerint a jogosult a teljesítési idő előtt felajánlott teljesítést köteles elfogadni, ha az előteljesítés az ő lényeges jogi érdekét nem sérti, és a kötelezett az ezzel járó többletköltséget viseli.

A jogosultnak a lényeges jogi érdekét sértheti például, ha az esküvői tortát a kötelezett az esküvői vacsora napja mint határnap előtt akarja neki átadni.

Az előteljesítés a korábbi Ptk. szerint[szerkesztés]

Az előteljesítést a Polgári törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény szabályozta.

Ha a kötelezett a hatályos Ptk hatályba lépése előtt, 2014. március 14-ig aláírt szerződést a határnapot megelőzően, illetőleg a határidő kezdete előtt akarja teljesíteni, a jogosult választhat: a) beleegyezik a teljesítésbe - ebben az esetben a korábbi teljesítés is szerződésszerűnek fog minősülni; b) nem egyezik bele a teljesítésbe - ebben az esetben a jogosult nem köteles a teljesítést elfogadni vagy a szolgáltatást átvenni.

Ha azonban a kötelezett a jogosult beleegyezése nélkül mégis teljesít - például a megrendelt dolgot fuvarozóval elküldi - a jogosultnak kötelessége gondoskodni a dolog őrzéséről a kötelezett veszélyére és költségére (a felelős őrzés szabályai szerint). A dolog őrzése nem jelenti annak elismerését, hogy a kötelezett szerződésszerűen teljesített.

Kivételt képez a pénzszolgáltatás (pl. egy kölcsön határidő előtti teljesítése), mivel ezt a jogosult a határidő előtt is köteles elfogadni - a felek ettől a szabálytól is eltérhetnek[1]).

Az előteljesítés az új Ptk. szerint[szerkesztés]

Az új Ptk. (2013. évi V. törvény) módosította a teljesítési idő előtti teljesítés szabályait. Az új Ptk. hatályba lépését, 2014. március 15-ét követően megkötött szerződések esetében nem a jogosult döntésétől, hanem a körülményektől függ, hogy az előteljesítésre lehetőség van-e.

A jogosult a teljesítési idő előtt felajánlott teljesítést köteles elfogadni, ha a) az lényeges jogi érdekét nem sérti, és b) a kötelezett az ezzel járó többletköltséget viseli.

A teljesítési idő előtti teljesítés elfogadása nem érinti a másik fél szolgáltatása teljesítésének esedékességét, vagyis a másik nem köteles az előteljesítésre, ő az eredeti határidőben is szerződésszerűen tud teljesíteni[2]

Források[szerkesztés]

  • 1959. évi IV. törvény a Polgári törvénykönyvről
  • 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 1959. évi IV. törvény 282. §; 1960. évi 11. tvr. 3. §; 1959. évi IV. törvény 196-197. §
  2. 2013. évi V. törvény 6:36. § (4) bek.