EV.1.K Fecske

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
EV.1.K Fecske
EV.1.K Fecske.svg

Funkció teljesítmény-vitorlázó
Gyártó Pestvidéki Gépgyár Esztergomi Gyáregysége
Tervező Kesselyák Mihály (vezető tervező)
Gyártási darabszám 1

Első felszállás 1969. szeptember 18.
Háromnézeti rajz
EV.1.K Fecske.svg

Az EV.1.K Fecske együléses, teljesen fémépítésű teljesítmény-vitorlázórepülőgép volt, melyet a Pestvidéki Gépgyár Esztergomi Gyáregysége (PGE) készített 1969-ben. Csak egy példány valósult meg belőle, balesete miatt sorozatgyártásra nem került.

Története[szerkesztés]

A Pestvidéki Gépgyár Esztergomi Gyáregységének néhány fiatal mérnöke 1964-ben tett javaslatot a korábbi gépeket felülmúló teljesítmény-vitorlázó létrehozására. A tényleges tervezőmunka 1965-ben kezdődött el, amikor a Pestvidéki Gépgyár pályázatot írt ki egy vitorlázó repülőgépre. 1967-ben a Bende Lajos, Kesselyák Mihály, Kerekes Pál, Magyar Bálint, Major Ferenc, Papp György és Teknyős Lajos alkotta tervezőcsoport elkezdte a kiviteli tervek elkészítését, az esztergomi üzemben pedig ezzel párhuzamosan készültek a próbadarabok, illetve az építőkészülék. A prototípus 1969-ben készült el. Az E-1336 gyártási számú, HA-7022 lajstromjelet kapott géppel az esztergomi repülőtérről 1969. szeptember 18-án hajtotta végre az első felszállást Mandl Ernő pilóta. 1970-ben a gépet az MHSZ válogatott vitorlázórepülő csapatának adták kipróbálás céljából. A géppel végzett műrepülés során, pilótahiba miatt letörött a szárnya. A gép összetört, a pilótája életét vesztette. A baleset miatt a fejlesztés nem folytatódott és a gép sorozatgyártására sem került sor.

Jellemzői[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jereb, Gábor. Magyar vitorlázó repülőgépek (PDF) (magyar nyelven), Műszaki Könyvkiadó (1988). ISBN 963-10-7126-X , pp. 234–237.