EMAS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Eco-Management and Audit Scheme (EMAS) az Európai Unió környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszere. Az EMAS egy önkéntes európai uniós szerv, amely elismeri azokat a szervezeteket, amelyek rendszeresen javítják a környezetvédelmi teljesítményüket. Az EMAS-regisztrált szervezetek együttműködnek a törvényes szabályozással, környezetmenedzselő rendszerük van és saját kiadványok vagy más, különálló felek által elismert környezeti nyilatkozatok útján közzéteszik a teljesítményüket. Megkülönböztető jelzésük az EMAS logó, ami garantálja a magukról adott információ megbízhatóságát.

Története[szerkesztés]

orszagoszoldhatosag.gov.hu

Az EMAS Magyarországon[szerkesztés]

Magyarországon a 308/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet alapján a szervezetek nyilvántartásával kapcsolatos feladatokat eredetileg a Vidékfejlesztési Minisztérium háttérintézménye, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség végezte.

A szervezetek nyilvántartásba vételét, ellenőrzésüket, szükség szerinti felfüggesztésüket és törlésüket a környezetvédelmi hatóság a nyilvántartásba vételt kérvényező szervezet telephelye szerint illetékes környezetvédelmi felügyelőséggel együttműködve végzi.

Magyarországon a kezdeti díjmentesség után 2010 óta nyilvántartási díjat kell fizetniük a szervezeteknek. A díj mértékét a 308/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet 1. sz. melléklete határozza meg.

Magyarországon az EMAS rendelettel kapcsolatos akkreditálási feladatokat a Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT)[1] látja el, amely felelős a környezeti hitelesítők akkreditálásáért, a környezeti hitelesítők felügyeletéért és nyilvántartásáért.

Források[szerkesztés]

  • emas.kvvm.hu Archiválva 2021. január 15-i dátummal a Wayback Machine-ben
  • 308/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet a környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszerben (EMAS) részt vevő szervezetek nyilvántartásáról
  • 71/2015. (III. 30.) Korm. rendelet A környezetvédelmi és természetvédelmi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről (módosította a 308/2010. (XII. 23.) MT rendeletet)
  • EMAS

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 2015. december 31-ig Magyarország kizárólagos jogú nemzeti akkreditáló szerve volt