EGR szelep

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A károsanyag-kibocsátás csökkentése és szabályozása a benzin- és dízelmotoroknál is kötelező. Magas égési hőmérsékletnél az égéstérben nitrogénoxid (NOx) keletkezik. A kipufogógáz egy részének a szívási rendszerbe visszavezetésével csökken a kibocsátott nitrogénoxidok mennyisége. Az EGR (exhaust gas recirculation) szelep funkciója a kipufogógáz visszavezetés szabályozása.

AZ EGR szelep működési elve[szerkesztés]

Az EGR szelep biztosítja az összeköttetést a kipufogócső és a szívórész között és szabályozza a visszavezetett kipufogógáz mennyiségét. Amikor a kipufogógáz egyes összetevőit visszavezetjük a friss, beszívott levegőhöz, az égési hőmérséklet csökken az égéstérben (benzinmotoroknál ≈650 C°-ra, dízelmotoroknál ≈450 C°-ra). Az alacsonyabb égési hőmérséklet megakadályozza a nitrogénoxidok kialakulását. EGR rendszer használatával a csökkent NOx emisszió mellett, benzinmotoroknál csökken a tüzelőanyag fogyasztás is, dízelmotoroknál pedig mérséklődik a zajszint.

A kipufogógáz visszavezetése kétféle módon történhet[szerkesztés]

A belső kipufogógáz-visszavezetés során a kipufogógáz és a friss keverék (üzemanyag-levegő) keveredése az égéstéren belül történik, négyütemű motornál a szívó-és kipufogószelep összenyitásával. A változtatható szelepvezérlésnek köszönhetően a visszavezetési arány terhelés-és fordulatszámfüggően aktívan befolyásolható.

A külső kipufogógáz-visszavezetés az EGR szelep, a kipufogócsonk és a szívócsonk között egy külső, kiegészítő vezetéken keresztül történik. Az első rendszereket egy pneumatikus működésű tányérszelep vezérelte, majd a későbbiek során megjelentek a pneumatikus korlátozó-és visszacsapó-, valamint a késleltető szelepek is.

Az igazi áttörést azonban a korszerű motoroknál a vákuumtól független, elektromos vezérlésű szelepek jelentették, amely gyors reakcióidőt és pontos szabályozást biztosít bármilyen motorterhelésnél.

AZ EGR szelep meghibásodásai[szerkesztés]

Az EGR szelep meghibásodására utaló jelek: Motorfüstölés, hidegindítási problémák, motorteljesítmény csökkenés, motormegtorpanás, rángatás bizonyos motorterheléseknél.

Az EGR szelep meghibásodásának okai:

Mechanikai hiba: Ilyenkor a szelep elkokszolódása (kipufogógázból származó olajköd és korom lerakódás) miatt nem tud lezárni az EGR szelep, csökken a visszavezetett kipufogógáz mennyisége, ezáltal olyan motorüzem-állapotoknál is kipufogógáz kerül a motorba, amikor nem szabadna pl. a hidegindítás vagy az üresjárat során. A vákuumcsövek, és a nyomás-átalakítók meghibásodása is kihat az EGR szelepre.

Elektromos hiba: Ilyenkor a nagy hőterhelésnek kitett vezérlő elektronika megy tönkre. A meghibásodott EGR szelepet illetve EGR nyomás-átalakító szelepet cserélni kell!

Hasznos linkek[szerkesztés]

EGR szelepek részletes leírása (angol)
EGR szelep működésének ábrája