Dzsehuti (főpap)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dzsehuti egyik sírkúpja

Dzsehuti vagy Thuti ókori egyiptomi pap volt, Ámon főpapja Thébában, a XVIII. dinasztia elején, I. Jahmesz uralkodása alatt. Mindeddig ő ennek a címnek a legkorábbi ismert viselője.

Pár sírkúpról ismert, melyeket ma a Metropolitan Művészeti Múzeum őriz. Ezeken címe „Ámon első prófétája, a pecsétőrök elöljárója, Dzsehuti”. Az egyik kúp szövege megemlíti „a jó isten, Nebpehtiré” nevét, ez I. Jahmesz uralkodói neve.[1] Más kúpokon a Hekataui uralkodói név szerepel.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. William C. Hayes, The Scepter of Egypt II, pp. 44; 59.
  2. Stephen P. Harvey: King Heqatawy: notes on a forgotten eighteenth dynasty royal name, In: The archaeology and art of Ancient Egypt, Essays in Honor of David B. O'Connor 1, Annales du Service des Antiquités de l'Egypte, Cahiers 36, Kairo 2007 S. 343–356 ISBN 978-977-437-241-4

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Thuty (High Priest of Amun) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Djehuti (Hohepriester) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Dzsehuti (főpap)
A Wikimédia Commons tartalmaz Dzsehuti (főpap) témájú médiaállományokat.