Dynamic Parcel Distribution

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dynamic Parcel Distribution
Dynamic Parcel Distribution logo.svg
Típus
Alapítva 1976
Székhely Aschaffenburg
Vezetők Arnold Schroven
Iparág Szállítmányozás, logisztika
Szolgáltatások Csomagküldő szolgálat
Alkalmazottak száma 22 000
Anyavállalata GeoPost
Nyelvek angol, német

A Dynamic Parcel Distribution weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dynamic Parcel Distribution témájú médiaállományokat.

A Dynamic Parcel Distribution GmbH & Co. KG (röviden: DPD, korábban Deutscher Paketdienst) egy németországi csomagküldő szolgálat, amelyet 1976-ban alapítottak. A DPD világszerte mintegy 500 depóval van jelen 38 országban. A vállalat mintegy 15 000 gépjárművel rendelkezik, alkalmazottjainak száma 22 000-re tehető. 2009-ben naponta kb. 2 millió csomagot szállított. A cég székhelye Bajorország északnyugati részén, Aschaffenburgban található.[1]

Története[szerkesztés]

DPD-teherautó

A DPD-t 1976-ban alapította 18 nyugatnémet vállalat, például a Honold Logistik Gruppe (Neu-Ulm), Hellmann (Osnabrück), Zufall (Fulda), Streck (Freiburg), Cordes & Siomon (Hagen), TTF (Flensburg), Denkhaus (Koblenz) és a Zeitfracht (Berlin).

Célul tűzték ki a szállítás gyorsabbá és egyszerűbbé tételét. A következő években a fejlődés dinamikus volt, és Németország egyik legsikeresebb franchise-rendszerű cégévé vált. Az alapítás évében még csak 1,4 millió csomagot szállítottak egy év alatt, 1980-ban már 7 millióra emelkedett ez a szám, és az évtized közepére már a legnagyobb német csomagküldő szolgálatává vált a DPD.

Tulajdonosi kör[szerkesztés]

A DPD tulajdonosi hányadának nagy része (83,32%) a GeoPost, a francia La Poste cég egyik leányvállalatának a kezében van. A cég neve 2007-ben változott Deutscher Paket Dienstről a jelenlegire.

Szolgáltatásai[szerkesztés]

Alapvetően kétfajta termékük létezik, a Classic és az Express kategória. Szinte a Föld összes országába vállalnak kézbesítést, és rendelőik nyomon követhetik a csomagok útját.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A DPD története www.dpd.hu

Fordítás[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]