Dynamic Parcel Distribution

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dynamic Parcel Distribution
Dynamic Parcel Distribution logo.svg
DPD Lieferwagen.jpg
Típus
Alapítva 1976
Székhely Aschaffenburg
Vezetők Arnold Schroven
Iparág Szállítmányozás, logisztika
Forma GmbH & Co. KG
Szolgáltatások Csomagküldő szolgálat
Alkalmazottak száma 22 000
Anyavállalata GeoPost
Nyelvek angol, német

A Dynamic Parcel Distribution weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dynamic Parcel Distribution témájú médiaállományokat.

A Dynamic Parcel Distribution GmbH & Co. KG (röviden: DPD, korábban Deutscher Paketdienst) egy németországi csomagküldő szolgálat, amelyet 1976-ban alapítottak. A DPD világszerte mintegy 500 depóval van jelen 38 országban. A vállalat mintegy 15 000 gépjárművel rendelkezik, alkalmazottjainak száma 22 000-re tehető. 2009-ben naponta kb. 2 millió csomagot szállított. A cég székhelye Bajorország északnyugati részén, Aschaffenburgban található.[1]

Története[szerkesztés]

DPD-teherautó

A DPD-t 1976-ban alapította 18 nyugatnémet vállalat, például a Honold Logistik Gruppe (Neu-Ulm), Hellmann (Osnabrück), Zufall (Fulda), Streck (Freiburg), Cordes & Siomon (Hagen), TTF (Flensburg), Denkhaus (Koblenz) és a Zeitfracht (Berlin).

Célul tűzték ki a szállítás gyorsabbá és egyszerűbbé tételét. A következő években a fejlődés dinamikus volt, és Németország egyik legsikeresebb franchise-rendszerű cégévé vált. Az alapítás évében még csak 1,4 millió csomagot szállítottak egy év alatt, 1980-ban már 7 millióra emelkedett ez a szám, és az évtized közepére már a legnagyobb német csomagküldő szolgálatává vált a DPD.

Tulajdonosi kör[szerkesztés]

A DPD tulajdonosi hányadának nagy része (83,32%) a GeoPost, a francia La Poste cég egyik leányvállalatának a kezében van. A cég neve 2007-ben változott Deutscher Paket Dienstről a jelenlegire.

Szolgáltatásai[szerkesztés]

Alapvetően kétfajta termékük létezik, a Classic és az Express kategória. Szinte a Föld összes országába vállalnak kézbesítést, és rendelőik nyomon követhetik a csomagok útját.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A DPD története www.dpd.hu

Fordítás[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]