Drozdy Győző (villamosmérnök)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Drozdy Győző
SablonWikidataSegítség

Drozdy Győző (Budapest, 1955, július 4 –) villamosmérnök, híradástechnikai szakmérnök,[1] egyetemi doktor (BME), a magyar mobiltávközlés egyik létrehozója, a Pannon GSM Távközlési Rt. (később Telenor, ma Yettel) első dolgozója, 1990 és 2024 között a magyar távközlés meghatározó alakja.[2]

Életpálya[szerkesztés]

Középfokú tanulmányait a budapesti Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumban végezte, ott is érettségizett 1973-ban. A diploma megszerzését követően, 1978-tól az MTA Központi Fizikai Kutatóintézetében (KFKI) tudományos segédmunkatárs, majd munkatárs. Munkája mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Elektronikus Eszközök Tanszékén tanársegédként az Elektronikus eszközök, valamint a Számítógépes tervezés és programozás tárgyakat oktatja.

1987-tól 1989-ig a Helsinki Műszaki Egyetem és a Finn Műszaki Kutatóközpont (VTT) Félvezető Laboratóriumában dolgozik tudományos munkatársként. 1989-1993 között ugyanennek a kutatóintézetnek a Távközlési Laboratóriumában tudományos főmunkatárs. Ebben az időben a Telecom Finland részére GSM távközlési rendszer-szimulátort fejleszt.

1993-ban csatlakozik az akkor formálódó magyar mobiltávközlési piac egyik meghatározó cégéhez, a Pannon GSM Távközlési Rt-hez. Drozdy a cég első magyar alkalmazottja. 1995-től már a cég külkapcsolati és stratégiai igazgatója, majd vezérigazgató-helyetteseként felelt a társszolgáltatókkal és a hírközlési hatóságokkal való kapcsolattartásért, a távközlésiszabályozási jogi környezet alakításáért.

Nevéhez fűződik Magyarország első kereskedelmi GSM-szolgáltatásának elindítása, majd az országos mobilhálózat kiépítése, továbbá közreműködött a mobilszabványok kialakításában.[3]

Úttörő munkát végzett a magyarországi mobil rádiótelefon-hálózattal kapcsolatos technológiák meghonosításában, a kapcsolódó jogi és társadalmi kérdések feltárásában, konszenzuskeresésben és szabályozásban.

2011-től 2018-ig a Telenor Magyarország (a Pannon GSM jogutódja) vezérigazgatójának stratégiai tanácsadója. 2018-tól egészen 2021-ig, nyugállományba vonulásáig ismét vezérigazgató-helyettes. Nyugállományba vonulását követően tanácsadóként segíti a közben ismét nevet változtatott és jelenleg Yettel néven működő cég vezetését.

Szakmai szerepvállalás[szerkesztés]

  • Évtizedeken át a Pannon GSM (később Telenor) színeiben képviselte hazánkat a GSMA és az Európai Távközlési Szabványosítási Intézettel történő együttműködésben.
  • 1994-1998 között tagja az Antenna Hungária Rt. Igazgatótanácsának, illetve Felügyelő Bizottságának.
  • 2004-től megszűnéséig a Távközlési Választott Bíróság tagja.
  • 2008-2014 között az FHB Kereskedelmi Bank Rt. felügyelőbizottsági tagja.

Társadalmi szerepvállalás[szerkesztés]

  • 1995-ben az újonnan alakult Távközlési Érdekegyeztető Fórum (TÉF) első elnökévé választották, majd a TÉF felügyelő bizottságának elnöke volt.
  • 1996-tól a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület tagja, 2009-től 2019-ig az egyesület tiszteletbeli szenátora.[4]
  • 2006 és 2018 között a Gábor Dénes díjat odaítélő Novofer alapítvány kurátora, majd 2018-tól a felügyelőbizottság elnöke.
  • Megalakulásától 2022. februárig a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja
  • A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács megalakulásától 2001-ig képviseli a Telenort a tanács munkájában.

Munkássága[szerkesztés]

Szakmai és vezetői feladatai mellett publikációs munkája is jelentős, csaknem 60 tudományos és ismeretterjesztő közlemény szerzője.[5]

Díjak és elismerések[szerkesztés]

  • 1996 „Hírközlésért” érdemérem
  • 1996 Pollák Virág Publikációs Díj a Bevezetés a GSM rendszerekbe című írásért
  • 1998 Aschner Lipót Díj
  • 1999 Gábor Dénes Díj
  • 2000 HTE Arany Jelvény
  • 2014 „Információs társadalomért” kitüntetés (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium)
  • 2019 Puskás Tivadar Díj[6]
  • 2024 Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetés[7]

Családi háttér[szerkesztés]

Édesapja, id. Drozdy Győző (1885 – 1970) tanító, újságíró, író, országgyűlési képviselő. Édesanyja dr. Karbuczky Mária (1923 – 1988) közgazdász doktor.

Nős, felesége dr. Schwenner Katalin gimnáziumi tanár, nyugdíjazásáig az Apáczai Csere János Gyakorló Iskola matematika szakos vezetőtanára. Három gyermekük van, (Győző, Árpád, András), mindhárman a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki Karán végeztek.

Jegyzetek[szerkesztés]


Források[szerkesztés]