Drága Elza!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Drága Elza!
2014-es magyar film
RendezőFüle Zoltán
Producer
Műfajháborús dráma
Forgatókönyvíró
  • Füle Zoltán
  • Grátz Márk
Főszerepben
ZeneHorváth Szilárd
OperatőrGrátz Márk
VágóGrátz Márk
Gyártás
GyártóArt Deco Film kft.
OrszágMagyarország
Játékidő96 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Art Deco kft.
  • Romis Film Group
Bemutató
  • 2014. október 15. (Magyarország)
  • 2015. július 25. (nemzetközi)
Korhatár16 IV. kategória (NFT/22177/2014)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Drága Elza! egy 96 perces 2014-ben bemutatott magyar filmdráma, amelyet Makray Gábor, Bodor Géza, Ripli Zsuzsanna és Varga Tamás főszereplésével Füle Zoltán rendezett.

Magyarországi bemutatója 2014. október 15-én volt az 1. Magyar Filmhét keretein belül. 2014. november 27-től került a magyar mozikba. Külföldön 2015. július 25-én az Európai Filmek 22. Palicsi Fesztiválján mutatták be. Németországban, Romániában, Dél-Koreában és Japánban DVD, illetve Blu-ray forgalmazásban jelent meg. 2014-ben az Aranyszem Operatőr Fesztiválon, Grátz Márk Aranyszem-díjat kapott játékfilm kategóriában a film fényképezéséért.

Cselekmény[szerkesztés]

1942 végét írunk. Ukrajna, keleti front. Itt szolgál Lombos honvéd (Makray Gábor), a hazájához hűséges katona, akinek friss házasként egyetlen vágya, viszontlátni ifjú feleségét. Egy adminisztrációs hiba miatt azonban lemarad a hazafelé tartó vonatról. Azt gondolja, rosszabb már nem jöhet, az igazi pokoljárás viszont csak akkor kezdődik. A 3 nyelvet beszélő, művelt, fiatal tanár elkeseredetten teljesíti a kötelességét, ismét fegyvert ragad, és tovább menetel a keleti fronton. Egy támadás során megsebesül, és egy gödörben vészeli át az éjszakát az ellenséges vonalak mögött. Ekkor ismerkedik meg egy titokzatos öregemberrel (Varga Tamás), és ez a találkozás mindent megváltoztat. Az öreg szavai megingatják a honvéd családjába és a hazájába vetett töretlen hitét. Hajnalban orosz katonák találnak rájuk, és Lombos fogságba esik, majd a „taposók” közé kerül. Az öregember ezek után az ellenség sorai között is fel-feltűnik, árnyként jár-kel, és tanácsaival próbálja mindenáron életben tartani a fiatal katonát.

Szereplők[szerkesztés]

Képregény[szerkesztés]

2019. december 7-én, nem sokkal a film bemutatásának 5. évfordulója után jelent meg a film képregény-adaptációja, melyet a magyar képregény szakma legendája, Fazekas Attila rajzolt. A 86 oldalas könyv végig viszi a film teljes cselekményén az olvasót, továbbá a készítők és főszereplők hosszabb-rövidebb visszaemlékezéseit is tartalmazza.

Kritikák[szerkesztés]

Látványos lett Mihály közlegény megmentése (Szűcs Gyula, 2014.12.01.)

További információk[szerkesztés]