DjVu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
DjVu
Fájlkiterjesztés.djvu, .djv
MIME-típusimage/vnd.djvu,
image/x-djvu
FejlesztőAT&T
Kiadás dátuma1998
Formátum típusaképformátum
Mac OS típuskódDJVU
Weboldalhttp://www.djvu.org/

A DjVu egy számítógépes fájlformátum, amelyet főleg szkennelt dokumentumok tárolására terveztek. Jó alternatívát jelenthet a PDF-fel szemben, mivel a beolvasott dokumentumokat általában kisebb fájlméret mellett, jobb minőségben képes eltárolni. A PDF-hez hasonlóan a DjVu is képes szöveges réteget tárolni a dokumentumban, ezzel lehetővé teszi a keresést és a vágólapra másolást.

Tömörítés[szerkesztés]

A DjVu formátum képes az egyes oldalakat több részre bontva és azokat külön tömörítve tárolni. Egy oldal általában három különböző képre bontható: háttér, előtér és maszk. A háttér és előtér képek az IW44 algoritmus segítségével kerülnek tömörítésre, ami egy veszteséges, képekre jól alkalmazható módszer. A maszk tömörítése JB2 algoritmussal történik, ami kis veszteségű, egyszínű szöveges tartalomhoz ideális módszer. A JB2 algoritmus közel azonos alakzatokat keres az oldalakon, például ugyanazzal a betűtípussal és méretben írt ugyanolyan betűt, majd ezeket egyetlen egységként tárolja, bárhol is fordulnak elő. A kis fájlméretet azzal éri el, hogy a háttér és előtér rétegeket általában kisebb felbontásban (pl. 100 dpi), míg a maszkot az alkalmazott módszer miatt akár igen nagy felbontásban is tárolhatja (300DPI vagy több).

További lehetőségei[szerkesztés]

Amennyiben szövegfelismeréssel vagy szöveges réteg hozzáadásával készült a DjVu fájl, a szöveg általában pontosan a képi szöveg fölé van pozicionálva, így a szöveg a képernyőn látható helyen kijelölhető, vágólapra másolható vagy kereshető, hasonlóan a PDF szövegrétegéhez. A dokumentum tartalmazhat tartalomjegyzéket is, amely segítségével az olvasóprogramok fejezetekre ugrási lehetőséget biztosíthatnak a felhasználó számára. Megfelelő bővítmény segítségével a dokumentum közvetlenül webböngészőben is megtekinthető. A DjVu dokumentum tartalmazhat hiperhivatkozásokat is, a dokumentum oldalaira vagy weblapokra (tetszőleges URL).

Felhasználás[szerkesztés]

A formátumot az Internet Archive 2002-ben kiválasztotta szabadon hozzáférhető könyvek tárolására a Million Book Project keretein belül. A DjVu specifikációja nyilvános, az eredeti szerzők implementációja pedig GPL licenc alatt szintén elérhető.[1]

Alkalmazások[szerkesztés]

Létrehozó szoftverek[szerkesztés]

Név Platform Licenc
DjVuLibre Linux, Windows GPL
minidjvu Linux, Windows GPL
DjVu Solo Archiválva 2011. augusztus 8-i dátummal a Wayback Machine-ben Windows zárt

Nézegető szoftverek[szerkesztés]

Név Platform Licenc
DjVuLibre DjView Linux, Windows, Mac OS X GPL
Java DjVu Viewer Java (programozási nyelv) GPL
STDU Viewer Windows zárt
Evince Windows, Linux GPL
XDjvu iPhone, iPod zárt
GrxView Pro Archiválva 2009. december 24-i dátummal a Wayback Machine-ben Palm OS zárt
EBookDroid Android zárt
Webböngésző bővítmény Windows zárt

Források[szerkesztés]

  1. http://djvulibre.djvuzone.org/ Archiválva 2006. március 15-i dátummal a Wayback Machine-ben DjVuLibre

Külső hivatkozások[szerkesztés]