Divatcsarnok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Párisi Nagy Áruház
Az áruház 2010-ben
Az áruház 2010-ben
Korábbi nevek: Divatcsarnok
Település Budapest VI. kerülete
Cím Budapest VI.,
Andrássy út 39.
Építési adatok
Építés éve 1882
Megnyitás 1911, 2009
Rekonstrukciók évei 1909, 2005
Tervező Petschacher Gusztáv
Hasznosítása
Felhasználási terület Andrássy Élményközpont, irodák, 360Bár
Tulajdonos Divatcsarnok Projekt Zrt.
Bérlő IBM, Premium Cosmetics, Párizs Tető, Tulipántündér
Elhelyezkedése
Párisi Nagy Áruház (Budapest)
Párisi Nagy Áruház
Párisi Nagy Áruház
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 13″, k. h. 19° 03′ 41″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 13″, k. h. 19° 03′ 41″
A Wikimédia Commons tartalmaz Párisi Nagy Áruház témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Párisi Nagy Áruház (korábbi nevén: Divatcsarnok) elődje, a Terézvárosi Kaszinó, Petschacher Gusztáv tervei szerint épült, 1882-ben. Első átalakítását 1909-ben kezdték el, miután Goldberger Sámuel megvásárolta az épületet, hogy francia mintára a kor legmodernebb áruházát alakítsa ki benne. Az áttervezésre Sziklai Zsigmond kapott megbízást. Az épület a budapesti Andrássy út déli oldalán található, a 39. szám alatt. A Paulay Ede utca 54. felől is van bejárata. Az Andrássy út felé néző homlokzata szecessziós stílusban épült, a Paulay Ede utca felé néző rész neoreneszánsz jegyeket visel.

Története[szerkesztés]

Az Andrássy út kiépítése során a rendezést irányító Közmunkatanácstól a mai telket 1884-ben vásárolta meg a Fővárosi Casinoépület Részvénytársaság. A Petschacher Gusztáv tervezte háromszintes neo-reneszánsz épületben az Andrássy út felé néző földszinti részt oszlopokkal tartott boltíves terem alkotta, ide Petanovits József híres sörcsarnoka és étterme került. Az első emeletet a biliárd terem foglalta el, két végén oszlopos emelvénnyel a nézők számára. A Paulay Ede utcai épületszárnyba pedig a bálterem került. A második emeleten játék- és olvasószobák voltak, a harmadik emeletet pedig két luxuslakás foglalta el.

Első átalakítására 1909-ben került sor, amikor az új tulajdonos, Goldberger Sámuel itt keltette újra életre a Rákóczi úton 1903-ban tűzvészben elpusztult áruházát, amely szintén a Párisi Nagy Áruház nevet viselte. Az új épület 1911. március 3-án nyílt meg a nagyközönség előtt. Ez volt az ország első modern áruháza, mely a főváros legszebb sugárútjának egyik legszebb épülete lett. Az átriumos elrendezésű, egylégterű épület különlegessége az ötemeletnyi magas, fedett üvegudvar és az üvegfalú, tükrös felvonók voltak. A tetőn egy kilátósétány is épült.

A háborúban az épület szerencsére nem sérült meg, de az államosítást követően nem eredeti rendeltetésére, hanem könyvraktárnak használták. 1958-ban – immár Divatcsarnok néven – nyitották meg újra, 1967-ben műemléki védelmet kapott. 1999-ig a Centrum Áruházak üzlethálózat tagjaként üzemelt, majd bezárták, és 2001-től a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezelésében állt. 2005-ben az ORCO Property Group vásárolta meg az államtól és újította fel. Az épület első bérlője, az Alexandra könyvesház 2009. november 10-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Azóta több neves informatikai vállalkozási is itt székel, az épület tetején pedig vendéglátóipari egység létesült. Mivel az ORCO 2009-ben csődvédelmet kért, az épületet az MFB Ingatlanfejlesztő Zrt. vásárolta meg. 2016-ban az épület a Divatcsarnok Projekt Zrt. tulajdonába került.

Az épület földszinti és első emeleti területén az Andrássy Élményközpont, további emeleti helyiségeiben irodák, tetőteraszán a népszerű 360Bár üzemel. Az épület 1. emeletén található a Lotz-terem.

Galéria[szerkesztés]

Tovább információk[szerkesztés]