Diurnalitás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A diurnalitás élőlényeknél (növények, állatok) azt jelenti, hogy nappal aktívak és éjjel alszanak.

A struccok diurnálisak, de holdfényben is aktívak lehetnek

Állatok[szerkesztés]

Azok az állatok, amelyek nem diurnálisak, nokturnálisak (éjszaka aktívak) vagy krepuszkulárisak (félhomályban aktívak).[1] Sok állatfaj diurnális, köztük az emlősök (az ember is), rovarok, hüllők és a madarak.

Néhány állatfajnál a környezeti hatások vezérlik az aktivitást, főleg a rovaroknál.

A diurnalitás leíró jellegű jellemzés, egy megfigyelt 24 órás tevékenységre vonatkozik, szemben a cirkadián ritmussal („napi biológiai óra”), amely az élőlény saját belső időmérő rendszere által vezérelt, hozzávetőlegesen 24 órás ciklus.[2]

Néhány nokturnális vagy krepuszkuláris állatot háziasítottak, és mint háziállatok ezek átváltottak diurnalitásba, alkalmazkodva az emberi környezethez. Ilyen például a kutya és a macska, amelyek farkas, illetve vadmacska ősökkel rendelkeznek. Ha azonban újra vad körülmények közé kerülnek, akkor felveszik fajuk eredeti tulajdonságát.

Más állatokat a körülmények kényszerítettek, hogy megváltoztassák szokásaikat, mint például a hódok, melyek a ragadozók és az ember elkerülése érdekében éjszakai állatokká váltak.

Növények[szerkesztés]

A növények is vagy diurnálisak, vagy nokturnálisak, attól függően, hogy a szaporodásukat segítők (mint például a rovarok) mikor látogatják őket a beporzáshoz. A legtöbb zárvatermő virág alkalmazkodik a rovarok látogatásához, melyek elvégzik a beporzást, és így biztosítják szaporodásukat. Ily módon a diurnális vagy nokturnális rovarok befolyásolják a növények diurnális vagy nokturnális viselkedését.[3]

Irodalom[szerkesztés]

  • Csányi Vilmos: Etológia. (hely nélkül): Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. 2002. ISBN 9789631932300  
  • Klerman, Elizabeth B: Clinical Aspects of Human Circadian Rhythms. (hely nélkül): J Biol Rhythms. 2007. 375–386. o.  

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Gullan, P.J. and P.S. Cranston, 1994. The Insects: An Outline of Entomology. Chapman and Hall London. pg. 115.
  2. Klerman, Elizabeth B. (2005). „Clinical Aspects of Human Circadian Rhythms”. J Biol Rhythms 20 (4), 375–386. o, Kiadó: SagePub. DOI:10.1177/0748730405278353. (Hozzáférés: 2010. október 14.)  
  3. Diurnal and Nocturnal Pollination Article