Disc-cone antenna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A disc-cone antenna vertikális polarizációjú szélessávú körsugárzó antenna.[1] A disc-cone antenna 3 részből áll:

  • Kör alakú lemez: ez alkotja az antenna legfelső részét, tetőkapacitásként funkcionál.
  • Sugárzó: viszonylag rövid antennaelem, a hengerpalást és kör alakú lemez között helyezkedik el, fémes kapcsolata a lemez közepével van. Ez az antenna táplált eleme.
  • Hengerpalást: ellensúlyként működik, a táplálás hideg erével van összeköttetésbe.

Felépítése, méretezése[szerkesztés]

Disc-cone antenna felépítése
Disc-cone antenna felépítése

Elkészítése fémlemezekből a legoptimálisabb, de kialakítható huzalokból vagy dróthálóból. Léteznek olyan megoldások is, amikor teleszkópantennákból készítik el mind a lemezt, mind a hengerpalástot.

Mivel a disc-cone antenna szélessávú, így méretezését a sávközépi hullámhosszból kiindulva tudjuk elvégezni. Az antenna használható sávszélessége:

  • λ0/5 .. 5λ0 ebben a tartományban az antenna iránykarakterisztikája nem változik jelentősen, megtartja karakterisztikáját. Vevőantennaként használható.
  • λ0/3 .. 3λ0 ebben a tartományban az antenna talpponti ellenállása nem változik jelentősen, 50Ω-os táplálást használva az állóhullám aránya nem megy 2:1 fölé. Ebből következik, hogy viszonylag széles sávon használható adóantennaként is.

Méretezésére az alábbi irányértékek használhatók:

dD = 0.9821λ0

dC1 = 0.71λ0

dC2 = 0.071λ0

lS = 0.005286λ0

dS = 0.007048λ0

dC1 = 0.71λ0

lCP = 0.91λ0

Az antenna összességében egy erősen lerövidített monopólus (S), ami egy nagy méretű tetőkapacitással (D) van terhelve. A kondenzátort a hengerpalást (CP) felülete és a tetőkapacitás felülete alkotja.

Az antenna iránykarakterisztikáját tekintve közel izotróp jellegű körsugárzó, hatásfokát tekintve kis hatásfokú. Ha a talaj hatását is figyelembe vesszük, közel félgömb alakú iránykarakterisztikával lehet számolni. Leginkább megfigyelőantennaként lehet hasznosítani, ha széles sávot kell monitorozni.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2024. április 21.) „DESIGN AND ANALYSIS OF DISCONE ANTENNA”. International Journal of Latest Research in Engineering and Technology (IJLRET). ISSN 2454-5031.