Dirac-mérték

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az háromelemű halmaz Hasse-diagramja. Erre a halmazra a Dirac-mérték a bal felső négyesre 1-et, a többi elemre 0-t ad eredményül.

A Dirac-mérték egy matematikai fogalom, ami nagyságot rendel egy halmaz részhalmazaihoz, annak függvényében, hogy egy meghatározott érték eleme-e vagy sem. Ennek révén lehet formalizálni a Dirac-delta függvényt, aminek fontos alkalmazásai vannak a modern fizikában és különféle mérnöki-technikai területeken.

Definíció[szerkesztés]

Legyen mérhető tér, és legyen . Ekkor Dirac-mértéknek nevezzük a következő függvényt:

A Dirac-mérték egy valószínűségi mérték, az mintatéren a majdnem biztosan bekövetkező eseményt jellemzi. Úgy is tekinthetnénk, hogy egyetlen atom -ben, azonban a Dirac-mérték atomi mértékként kezelése helytelen, mivel a Dirac-mérték egy delta-sorozat határértéke. Sokkal inkább kezelhető az feletti valószínűségi mértékek konvex halmazának határpontjaként.

Maga a név a Dirac-féle δ-függvényre vezethető vissza. A Dirac mérték egyfajta Schwartz-eloszlásnak is tekinthető, például a valós számegyenesen. Ebben az esetben

,

vagy más formában

.

Ilyen formában a δ-disztribúció definíciójaként is szolgál a Lebesgue-integrálelméletben.

A Dirac-mérték tulajdonságai[szerkesztés]

  • Legyen mérhető tér, és egy ehhez tartozó Dirac-mérték. Ekkor valószínűségi mérték felett, és mint ilyen, véges.
  • Legyen topológiai tér, és legalább olyan finomságú, mint a feletti Borel-féle σ-algebra. Ekkor
    • szigorúan pozitív mérték, ha eleme minden nem üres halmaznak -ben. Ez fordítva is igaz.[1]
    • Lokálisan véges mérték, ez következik abból, hogy valószínűségi mérték is.
    • Ha Hausdorff-tér a Borel-féle σ-algebrával, akkor kielégíti a reguláris belső mérték feltételeit, mivel minden egyelemű halmaz kompakt.
    • A fenti esetben Radon-mérték is.
    • Ha elég finom ahhoz, hogy zárt legyen,[2] akkor tartója is lesz. Mi több, az egyetlen -tartójú valószínűségi mérték. Minden egyéb esetben a lezárása lesz -nak.
    • Ha euklideszi tér a szokásos σ-algebrával és az -dimenziós Lebesgue-mértékkel, akkor erre nézve szinguláris mérték. Ezt egyszerű belátni: legyen és , ekkor .

Általánosítás[szerkesztés]

A diszkrét mérték hasonlít a Dirac-mértékhez, azonban egyetlen helyett megszámlálhatóan sok pontra van értelmezve. Általánosabban minden mérték diszkrét a valós számegyenesen, ha a tartója legalább megszámlálható halmaz.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ilyen a triviális topológia
  2. Általában ez teljesül is.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dirac measure című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.