Dinamikus DNS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Dinamikus DNS röviden DynDNS vagy DDNS lehetővé teszi, hogy egy dinamikus IP címmel rendelkező eszköz rögzített DNS névvel rendelkezzen.

A DNS-hez tartozó IP címet tipikusan egy alkalmazás frissíti a Dinamikus DNS szolgáltató szerverén. Ez az alkalmazás futhat a nyilvános internet címmel rendelkező router-en (akár a firmware részeként is) vagy a mögötte, a belső hálózathoz csatlakotó számítógépen. Szabványos módja az RFC 2136-os dokumentumban van leírva.

A címet a DNS kiszolgáló úgy kapja meg, hogy a LAN oldalról egy meghatározott DynDNS-kiszolgálónak rendszeres időközönként elküld egy TRACERT-et, ami automatikusan tartalmazza a nyilvános címet, melyet a DynDNS kiszolgáló ezek után nyilvánosságra hoz a párosított DNS-névvel együtt. Helyes működéséhez szükség van a WAN eszközre vonatkozó adminisztrátori hozzáférésre, hogy a Port-Forward-ot vagy a DMZ-t stb. be lehessen állítani. Használatával a saját webkiszolgáló és/vagy saját erőforrások elérhetővé válnak az internetről nyilvános Fix-IP nélkül is.

Teljes IPv6 esetén nincs szükség Dinamikus DNS konfigurálására.

Gyakran beállítható az Internet szolgáltató által adott modemben, routerben illetve a routerek gyári firmwarejében a rendszerint egy vagy két szolgáltató közül lehet választani . Az OpenWRT, vagy a DD-WRT használata esetén az összes fontosabb szolgáltató igénybevétele megoldható.

Források[szerkesztés]