Digitális kultúra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A digitális forradalom eredményeként kialakult digitális kultúra a digitális (számjegyekkel való) technológia (műtan) által támogatott művelődés.[1] A digitális platformon jött létre, illetve a digitális platformon létezik. Minden, a digitális platformon megjelenő elem a részét képezi, eltekintve attól, hogy digitalizálták vagy digitális úton hozták létre. A digitalizálás segítségével a már létrejött kulturális elemek elterjesztése lehetséges a digitális platformon. Másik módja az elemek létrehozásának a digitális platformon való létrehozás (mely a digitális kultúra legszélesebb részterületét képezi),amely magába foglalja többek között a közösségi valamint egyéni életet, üzleti tevékenységeket, kereskedelemmel illetve szórakozással kapcsolatos tevékenységeket, információkat is.

Ahhoz, hogy a digitális tartalmak felhasználhatóak, olvashatóak legyenek szükség van az információs írástudás képességére, valamint egy eszközre, amely lehetővé teszi a digitális kultúra elemeinek használatát. Az információs írástudás azon képesség amely lehetővé teszi a digitális platformon való értékteremtést. A technikai eszközök, melyek segítségével a digitális elemek használhatóak pedig a számítógépek, okostelefonok, digitális fényképezőgépek, táblagépek, valamint más konvergens eszközök.

A magyar Wikiforrásban további forrásszövegek találhatóak

További információk[szerkesztés]

  • Giovanni Cucci: Virtuális paradicsom vagy pokol.com? A digitális forradalom veszélyei és esélyei; ford. Török Csaba; Jezsuita, Budapest, 2016
  • Tófalvy Tamás: A digitális jó és rossz születése. Technológia, kultúra és az újságírás 21. századi átalakulása; L'Harmattan, Budapest, 2017
  • Csomópontok. A digitális kultúra jellemzői és egymásra hatásuk; szerk., bev. Rab Árpád; Gondolat–Infonia–Óbudai Egyetem Digitális Kultúra és Humán Technológia Tudásközpont, Budapest, 2017 (Információ és társadalom)
  • Martin Burckhardt–Dirk Höfer: Minden és semmi. A digitális világpusztítás feltárulása; ford. Lénárt Tamás; Atlantisz, Budapest, 2018 (Kísértések)
  • Digitális forradalom világunkban. Tanulmánykötet; szerk. Dombi Judit, Rimai Dávid; Institutio, Pécs, 2019
  • Kulturális iparágak, kánonok és filterbuborékok; szerk. Bárány Tibor, Hamp Gábor, Hermann Veronika; Typotex, Budapest, 2020 (Kultúra a digitális forradalom idején)
  • Kőrösné Mikis Márta: Digitális kultúra tanítóknak. Módszertani útmutató és tanmenetjavaslat az informatikai ismeretek alsó tagozatos tanításához; Neteducatio, Budapest, 2022 (Modern pedagógus sorozat)

Jegyzetek[szerkesztés]