Diablo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Diablo
Diablo1st0.jpg
Fejlesztő Blizzard North
Kiadó Blizzard Entertainment
Tervező Erich Shaefer
David Brevik
Max Shaefer
Eric Sexton
Kenneth Williams
(játékfejlesztő)
Sorozat Diablo
Platformok Microsoft Windows
Mac OS
PlayStation
Kiadási dátum PC
1996. november 30.
(Észak-Amerika)
1997 (máshol)
Mac
1998. május
(Észak-Amerika)
1998. április 28.
(Japán)
PlayStation
1998. március
(Észak-Amerika)
1998. április
(máshol)
1998. július 9.
(Japán)
Verzió 1.09
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.09
Műfaj RPG
Játékmódok Egyjátékos, többjátékos
Korhatár 15+
USK-besorolás USK 16
PEGI-besorolás PEGI 16
Adathordozó CD-ROM
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
- 60 MHz-es processzor
- 8 MB RAM (Single Player)
- 16 MB RAM (Multi Player)
- 8,24 MB szabad hely
- DirectX-kompatibilis hangkártya
- Windows 95 vagy jobb
- DirectX 3.0 (vagy jobb)
- 2X CD-ROM olvasó

A Diablo a Blizzard Entertainment első, 1996-ban kiadott szerepjáték műfajú játékszoftvere.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játék Sanctuary ("Menedékföld") világában játszódik, annak is egy eldugott vidékén található Tristram falucskájában. Ebben a faluban található egy Zakarum katedrális, ahol a titokzatos Horadrim rend felügyelt. Erről a szent helyről azt tartották, hogy itt őriztek egy vörös lélekkövet, amelybe Diablonak, a Terror Urának sötét lelkét zárták, ám évszázadokkal később a kolostorban szolgáló Lazarus érsek megtébolyodott, Khanduras királyán, Leoric felségen is hátborzongató tudathasadás ment végbe, majd az érsek a király fiát elrabolta, és a templom legmélyére zárta, hogy benne éledjen újjá a démonok uralkodója. Mindeközben a közeli kis falu környékén egyre-másra tűntek fel rettenetes bestiák, félelemben tartva a helyi egyszerű embereket. A falu reménytelen helyzetbe sodródott, s egyetlen reményük a velük bátran szembeszálló néhány kalandozó volt, akik a rejtett kincsek és az igazság után kutatva merészkedtek az átkozott katedrális mélységéibe, a Gonoszt követve.

Városi szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kalandozó Tristram faluból indul, és bárhol is jár, a Town Portal nevezetű mágia illetve ezt a képességet tartalmazó tekercs segítségével, egy sötétkék kaput megnyitva visszatérhet oda. A faluban több NPC (Non-Player Character) is található:

 • Griswold: Kovácsmester, aki megjavíthatja, illetve felvásárolhatja a kalandozó tönkrement fegyverét és páncélzatát, továbbá maga is árul hagyományos és mágikus felszereléseket.
 • Pepin: Orvos, aki feltöltheti a kalandozó életerejét, továbbá árul gyógyító italokat. A 13. szintet elérve Pepin u.n. elixírekkel is kereskedni fog, amelyek a Vitality kivételével minden más tulajdonságot italonként egy ponttal véglegesen megnövelik, ugyanakkor az elérhető maximumot nem lehet így átlépni.
 • Adria: Boszorkány, aki feltöltheti a varázsbotokat, továbbá kereskedik is velük, valamint mágikus ismereteket nyújtó könyvekkel, tekercsekkel, és mannaitalokkal is.
 • Deckard Cain: Elsőre titokzatos múltú idős ember, aki képes azonosítani minden mágikus tulajdonságú felszereléstárgyat. A sorozat későbbi részeiben is feltűnik majd.
 • Wirt: Nyomorék tinédzserfiú, aki lopott felszereléstárgyakkal üzlettel. Szerzeményét 50 arany fejében mutatja meg, de ez a "zsákbamacska" gyakorta jár sikerrel, mivel értékes fegyverek és páncélzatok is lehetnek birtokában, amelyeket ezután annak teljes áráért lehet megvásárolni tőle.
 • Ogden: A helyi Tavern of the Rising Sun ("A felkelő nap kocsmája") tulajdonosa. Küldetéseket biztosít a kalandozó számára.
 • Gillian: Ogden kocsmájának bárpultosnője. Nincs különösebb szerepe a játékban.
 • Farnham: Gillian háza mögött ülő részeg. Nincs különösebb szerepe a játékban.

Játékmenet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játék alapvetően hack & slash ("üsd-vágd") alapokra épül, nem kap komoly szerepet a többi kalandjátékban hangsúlyozottabban jelenlevő stílusú monológok és történetvezetés, csak a puszta harc. A játék atmoszférája sötét, gótikus jellegű környezet, hanghatásai és aláfestő zenéi ezt még tovább erősítik.

Karakterleírás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékban négy fő tulajdonság van:

 • Strength (Erő) - A közelharci sebzés erejét növeli.
 • Magic (Mágia) - A támadó varázslat sebzését, illetve az elérhető manna mennyiségét növeli.
  • Mana (Manna) - A karakter varázslathasználatát biztosítja. Minél több a pont, annál több varázslatot használhat a karakter mindaddig, amíg az adott varázslat annak minimum mannakövetelménye alá nem esik avagy teljesen ki nem fogy.
 • Dexterity (Ügyesség) - A nem-varázslat alapú távolsági sebzés erejét, a védelmet, továbbá az elkerülés esélyét növeli.
 • Vitality (Vitalitás) - Az elérhető élet mennyiségét növeli.
  • Life (Élet) - A karakter túlélését biztosítja. Minél több a pont, annál tovább bírja az ellenség támadását, teljesen elfogyva a karakter halálát okozza.

A játékban léteznek további értékek is, például a három elérhető nem-fizikai alapú sebzéstípussal (Fire (Tűz); Lightning (Villám); Magic (Mágia) szembeni ellenállás (Resistance).

A játékos három lehetséges karakterosztályból választhat:

 • Warrior (Harcos) - Közvetlen közelről támadó karakterosztály. Jellemzően egy kézben tartható könnyű fegyvert és pajzsot, avagy két kézben tartható nehézfegyvert használ, legfontosabb tulajdonsága a Strength, kezdőképessége pedig az Item Repair ("Tárgyjavítás"), amivel megjavíthatja elhasználódott felszerelését, de hátránya, hogy minden használattal csökkenti annak maximális tartósságát.
 • Rogue ("Csavargó") - Távolról támadó karakterosztály. Jellemzően íjat használ, legfontosabb tulajdonsága a Dexterity, kezdőképessége pedig a Trap Disarm ("Csapdahatástalanítás"), amivel felfedezheti és hatástalaníthatja az ajtókon, és a ládákon lévő csapdákat.
 • Sorcerer (Varázsló) - Varázslatokkal támadó karakterosztály. Jellemzően botot használ, legfontosabb tulajdonsága a Magic, kezdő képessége pedig a Stave Recharge, amivel feltöltheti a varázsbotot, de hátránya, hogy minden használattal csökkenti annak maximális töltetét.

Tárgyhasználat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A karakter képes fejfedőt, testpáncélt, pajzsot, gyűrűket, amulettet és különféle fegyverzetet hordani. Táskájában négyzetrácsos rendszer alapján helyezhetők el a megszerzett javak, így tehát minél nagyobb, annál több ilyen négyzetet foglal el. Az összegyűjtött arany is helyet követel, míg az öv különálló részként tartalmazhat 8 különféle italt, illetve tekercset, melyek gyorsbillentyűk segítségével érhetők el. A tárgyak nagy többsége rendelkezik tulajdonságkövetelményekkel. Különféle minőségű tárgyak találhatók, a fehér közönséges (normal) , a kék mágikus (magic) , míg az aranyszínű ritkaságok egyedi (unique) tulajdonságokkal bírnak.

Mágia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játék varázslatai kiegyensúlyozott mannafogyasztással rendelkeznek, ugyanakkor a manna nem töltődik magától újra, ezért fokozott használat esetén szükség van sok mannaitalra. A varázslatok döntő része könyvek segítségével tanulhatóak, illetve fejleszthetőek tovább.

Környezet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tristram faluból egyenesen érhető el a Zakarum katedrális, amit a borzalmak sejtelmes fátyla borított be. Négy különböző típusú labirintusszint létezik, melyek ugyanolyan "stílusúak" szerkezetileg, csak az alapszínük más (kékes, zöldes, sárgás vagy vöröses), és mindegyik 4 szintet foglal magába: Templom (Church) [1-4. szint], Katakombák (Catacombs) [5-8. szint], Barlangok (Caves) [9-12. szint] és a Pokol (Hell) [13-16. szint]. Mindegyik "típus" első szintjén (tehát az 5.-en, a 9.-en és a 13.-on) van valahol egy feljáró Tristramba, amin legalább egyszer fel kell menni ahhoz, hogy a faluból közvetlenül vissza lehessen menni (kivétel persze a kiindulási pontként szolgáló katedrális lejárata az 1. szintre). A játék folyamán lehetőség nyílik elmenteni az adott állást, így a megnyitott portálkapu is megmarad, és a korábban megtisztított szintek sem lesznek tele újra szörnyekkel, ugyanakkor nincs megszabott térkép, véletlen generátor dolgoz ki minden szintet. Három lehetséges nehézségi fokozat van: normál (Normal), rémálom (Nightmare) [20-as karakterszinttől] és pokol (Hell) [30-as karakterszinttől], de az csak multiplayerben érhető el.

A kalandozások során gyakran találhatók szentélyek (sanctuary). Ezek képesek maradandóan megváltoztatni a karakter vagy felszerelésének értékeit akár annak hasznára, akár kárára.

A szörnyek közt található közelharcos, távolsági és varázsló is, de közös tulajdonságuk, hogy minél többet pusztít el a játékos egy bizonyos fajtájából, annál több ismerettel rendelkezik majd róla (15 megölése után látható, milyen az elemi ellenállása, illetve mire immunis a szörny; 30 megölése után már az életpontjai is megjelennek). A közönséges szörnyek mellett találhatók ritka, egyedi nevű erős bestiák is, akik általában mágikus, de néha még különleges tárgyakat is dobhatnak. Legtöbbször az ilyen szörnyeket velük megegyező fajú "alattvalók" kisebb csoportja veszi körül, akik megnehezítik a játékost a "főnök" legyilkolásában, habár előfordulnak különálló ilyen szörnyek is, de azok száma elenyésző. A legvégső főellenség a Sötét Nagyúr (The Dark Lord), azaz Diablo.

Többjátékos mód[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Helyi (modemes vagy egyéb) hálózaton vagy a Blizzard által üzemeltetett Battle.net online módban van lehetőségünk többszemélyes játékot folytatni. A játékot a GameRanger nevű ingyenes használatú program is támogatja, ez a legkönnyebb és a legkorszerűbb módszer a többszemélyes játékra.[1]

Hellfire[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékhoz a Sierra Online készített 1998-ban egy kiegészítő csomagot, Hellfire néven, ez az egyetlen hivatalos bővítmény, bár nem az eredeti játékot készítő Blizzard Entertainment adta ki.

A Hellfire csak egyszemélyes módban változtat a játékon. Története az eredeti mellett, azzal párhuzamosan fut: egy varázsló véletlenül megidéz egy újabb démont, Na-Krult Tristram városa fölött. A mágusnak bár végül sikerül egy ajtóval lezárnia a démon barlangját, de annak felderítése és elpusztítása már a játékos feladata.

A kiegészítés egy új karakterkasztot, a Szerzetest (Monk) hozza be a játékba. Ez a karakter a pusztakezes harcot, és a botos harcot részesíti előnyben, a többi fegyverrel gyengén szerepel. Mágikus képességei is elhanyagolhatók, különleges képessége a Keresés (Search), mellyel az elrejtett tárgyakat képes felfedni. Új küldetések, új kalandok várják a játékot kipróbálókat.

Folytatások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékot a nagy sikerű Diablo II folytatta 2000-ben, a harmadik része 2012-ben jelent meg. A második rész figyelmen kívül hagyja a Hellfire-ben történteket, az alap Diablo történetet viszi tovább.


Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]