DevOps

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A DevOps a szoftverfejlesztők és a szoftvereket üzemeltetők szoros együttműködésén alapuló gyakorlat. Egyesíti a szoftverfejlesztést (Development), és az üzemeltetést (Operation), ezzel meggyorsítva és hatékonyabbá téve a munkát.

Ebben a rendszerben a fejlesztői csapat a ciklus elejétől eszközökkel támogatja az üzemeltetést (deploy scriptek, automatikus diagnosztikai eszközök, terhelés-, és performanciatesztelési eszközök) mely a ciklus előtt, közben, és után is hasznos visszajelzéseket küld.

A rövid ciklusok megjelenésével és az egyre erősebb időbeli megkötésekkel a fejlesztés, a QA, és az üzemeltetés ilyen szigorú felosztása leginkább csak gátat szab az gyorsaságnak; a DevOps ezeket a falakat próbálja meg lerombolni (de legalábbis könnyebben átjárhatóvá tenni). Ennek egyik fő jellemzője, hogy mindenki elsősorban a végfelhasználói élményre koncentrál, és arra, hogy az miként befolyásolja az üzleti igényeket. A DevOps nem egy új eszközkészletnek, sokkal inkább egy új folyamatnak tekinthető. A kód az egész úton látható a fejlesztő számára, tehát a fejlesztők képesek végig szemmel tartani a saját kódjukat a tesztelésen át az élesítésig. A modellben minden szcenárió valós. Naponta akár többször élesíteni lehet egy új, tesztelt verziót, ezt lehet akár egy gombos élesítéssel is. Ezt a lépést az üzleti oldal is megteheti, nem nincs szükség szoftverfejlesztő szakember közbenjárására. Az egy gombos élesítéshez egyszerű visszaállítás (rollback) kell.

A DevOps gyakorlat használata során a fejlesztő azt tapasztalja mindennapi munkája során, hogy a csapattagokkal gyakoribb interakcióban kell lennie. A fejlesztő feladata, hogy proaktívan lépjenek fel a hibákkal szemben.

DevOps eszközök[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]