Dermaterápia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A dermaterápia bőrbetegségek és bőrproblémák egészségügyi kezelésére és ápolására szakosodott természetgyógyászati ágazat. A bőr és ápolásának holisztikus metodikája, amely magába ötvözi az esztétikai kozmetikai kezeléseket, a modern tudományos elveket, eszközöket és a tradicionális természetes gyógymódokat. A dermaterápia  alapelvei a hagyományos természetes gyógymódok és a modern bőrápolási eljárások összekapcsolásából erednek.

A dermaterápia különböző módszereket és eljárásokat foglal magában, amelyek között szerepelnek[szerkesztés]

  1. Kozmetikai kezelések: Deep Cleaning, bőrgyógyászati előkészítés, utókezelés.
  2. Bőrgyógyászati kezelések: A bőrbetegségek kezelése, például ekcéma vagy pattanások elleni eljárások.
  3. Természetgyógyászati megközelítések: Természetes összetevőkkel végzett kezelések, például gyógynövényes hatóanyagok és készítmények. tanácsadás. Hormonháztartás harmonizáló akupunktúra, Bach virágterápia, Homeopátia.
  4. Lelki eredetű bőrbetegségek okainak feltárása életviteli tanácsadással.
  5. Speciális terápiás eljárások: Ilyenek lehetnek például a fényterápia, lézeres kezelések, alvásterápia stb.

A dermaterápia fejlődése és története.[szerkesztés]

A dermaterápia (bőr kezelés) fejlődése és története a bőr ápolásának és kezelésének hosszú múltra tekint vissza. Az évszázadok során az emberiség különböző módszereket és eljárásokat alkalmazott a bőr egészségének és megjelenésének javítására.

  • Régi civilizációk praktikái. Az ókori kultúrák, például az egyiptomiak, görögök és rómaiak már korai időkben is foglalkoztak a bőrápolással és különböző gyógymódokkal. Arcpakolások, fürdők, olajok és gyógynövények használata része volt a bőrápolásnak.
  • A modern kozmetológia Fejlődése. A 20. században a kozmetológia és bőrápolás területe jelentősen fejlődött. Különböző krémek, arcápolási termékek és eljárások kerültek bevezetésre a bőr fiatalítása, hidratálása és ápolása érdekében.

A dermaterápia folyamatosan változik és fejlődik az új tudományos felfedezések, technológiák és az emberek igényeinek változása mentén. Az elmúlt években az esztétikai és egészségügyi bőrápolás terén egyre több hangsúlyt kap a természetes összetevőkkel való kezelés, valamint az olyan módszerek, amelyek a bőr természetes gyógyulását segítik elő. A dermaterápia így egy összetett területté vált, amely különböző megközelítéseket ötvöz a bőr egészségének és megjelenésének javítása érdekében. Egyre több országban kezdődtek el a feltörekvő új modern szakma a dermaterapeuták szakképzései, illetve továbbképzései.

Szakmai Háttér[szerkesztés]

Általánosságában elmondható, hogy dermaterapeutának nevezheti magát az, aki a bőr egészségével, és ápolásával foglalkozik de rendelkezik megfelelő hivatalos képesítéssel és engedéllyel mint természetgyógyász és kozmetikus. E két hivatalos végzettség megléte adja meg a dermaterápia hitelességét.


Források és hivatkozások[szerkesztés]