Delray (Detroit)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A West Jefferson Avenue
A városrész egyik, viszonylag sűrűn lakott utcája
A Delray mellett húzódó 75-ös Interstate-autópálya

Delray Detroit városrésze. A ipari épületek és a 75-ös Interstate-autópálya választja el a város többi részétől.

Történelme[szerkesztés]

1836-ban alapították Belgrade néven, 1851-ben kapta a Delray nevet a spanyol "Del Rey" kifejezés után. 1870-től már önálló postahivatal működött a településen, 1897-ben falu lett, 1906-ban Detroithoz csatolták.

A városrészben jelentős számú magyar kisebbség is élt, több hullámban érkeztek. Először 1898 környékén, amikor a Michigan Malleable Iron Company megkezdte működését és munkaerőre volt szükség, majd az első, később pedig a második világháborút követően, végül az 1956-os forradalom után az otthoni politikai változások miatt.

1911-ben készült el a Szent János Görögkatolikus Magyar Templom, a Szent Kereszt Magyar Római Katolikus Templom 1924-ben épült fel, Henrik Kohner tervei alapján (a plébániát 1905-ben alapították).

Az 1950-es évektől kezdődően Detroitnak ez a része is fokozatosan elnéptelenedett. Ma már csak alig néhány ezren élnek itt, a környéken sok az üres, romos ház.

Delray a kultúrában[szerkesztés]

A 6986 West Jefferson Avenue alatt található 1889-ben épült épületben egykor működött Kovacs Barban forgatták a Hoffa című film egyik jelenetét.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Detroit houses may be razed for a new bridge Joel Kurth, The Detroit News, 2006. március 5.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]