Delaware (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Delaware
Appalachian Trail- Totts Gap to Mount Minsi (19) (10355303223).jpg
Közigazgatás
Országok  Amerikai Egyesült Államok
Államok New York, Pennsylvania, New Jersey, Delaware
Földrajzi adatok
Hossz595 km
Forrásszint269 m
Vízgyűjtő terület36 568 km²
Torkolat Atlanti-óceán, Delaware-öböl
é. sz. 41° 56′ 20″, ny. h. 75° 16′ 45″Koordináták: é. sz. 41° 56′ 20″, ny. h. 75° 16′ 45″
Elhelyezkedése
Delaware river basin map.png
A Wikimédia Commons tartalmaz Delaware témájú médiaállományokat.

A Delaware folyó, (kiejtve Dellever) Észak-Amerika keleti partján, az Amerikai Egyesült Államokban.

Nevének eredete[szerkesztés]

A folyó előző neve Makeriszkiton volt; mostani nevét Thomas Westről De La Warr 3. bárójáról (1577–1618) angol nemesről és a virginiai kolónia első királyi kormányzójáról kapta, aki megvédte a gyarmatot az első angol-póheten háború alatt. Lord De La Warr büntető kampányt indított a póhetenek leölésére, miután meggyilkolták a gyarmati tanács elnökét, John Ratcliffe-ot, és megtámadták a kolónia új településeit.

Leírása[szerkesztés]

De La Ware báró arcképe

A Delaware mintegy 500 km. hosszú folyó az Amerikai Egyesült Államokban. A folyó a Catskill hegyek nyugati lejtőjén New York államban ered. A Papacton folyó felvétele után lép át Pennsylvániába, a Water Gap hegyszorosban áttörve a Blue Mountainst, Trentonnál sellőket alkotva a széles Delaware-öbölbe torkollik, amely háromszög alakú, a May és Henlopen-fokok közt terül el, legszélesebb része, 40 km.

A Delaware-folyó nyugati ága (Mohawk Branch) körülbelül 140 km-re húzódik az északi Catskill-hegységtől, ahonnan csatlakozik a Delaware folyó keleti ágához a New York-i Hancockban. Az utolsó 9,7 kilométer része New York-Pennsylvania határának.

  • Nyugati ág: a New York-i Schoharie megyében, Mount Jefferson közelében fekszik, 5788 méter magasan a tengerszint felett, és átfolyik a fennsíkon. Az ág általában délnyugatra folyik, belépve Delaware megyébe és átmegy Stamford és Delhi városok között. Délnyugat-Delaware megyében egyre inkább kanyargós mederben folyik, általában délnyugatra. Stilesville-ben a West Branch 1960-as években megakadályozta a Cannonsville-i-víztározó megépítését, amely a New York-i víztározók legnyugatibb városa. A nagy vízgyűjtő 1180 km², a tározó kapacitása 362 000 000 m³. Ez a víz a tározó felén át folyik, hogy belépjen a tompkinsi New York-i 44 mérföldes (71 km) West Delaware-alagútba. Ezután átfolyik a vízvezetéken a Rondout víztározóba, ahol a víz belép a 137 mérföldes Delaware vízvezetékbe, ami a város ivóvízellátásának mintegy 50% -át teszi ki. Broome és Delaware megyék határán élesen délkelet felé fordul. A keleti rész a 270 méteres tengerszint feletti magasságban csatlakozik a Hancockhoz, hogy létrehozza a Delaware-t.
  • Delaware keleti ága: Egy kisméretű tóból indul, amely a Delaware megyei roxburyi Grand Gorge településtől délre esik, délnyugat felé, New York városa felé folyik, hogy megteremtse a Pepacton-víztározót, a New York-i vízellátó rendszer legnagyobb víztározóját.

Mellékfolyói: A Beaver Kill folyó és a Willowemoc Creek, amely 16 km-re lép be a folyóba, mielőtt a nyugati rész találkozik a keleti résszel. A két ág összefolyása Hancocktól délre található.

Mind a keleti ág, mind a Delaware-folyó nyugati ágai párhuzamosak egymással, mindkettő délnyugati irányban.

A Delaware folyón Philadelphiáig a nagy tengeri hajók és Trentonig gőzösök jártak föl.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Pallas Nagylexikon
  • [1]