Defendo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Defendo egyike napjaink leghatékonyabb önvédelmi rendszereinek[forrás?].

Jellemzői[szerkesztés]

A rendszer gyorsan tanulható, egyszerű, hatékony, taktikai és mentális képzést is nyújt, gyakorlatban nagyon sokszor kipróbált rendszer[forrás?]. Létezik a rendszerben egy ún. visszacsatolás, vagyis a rendszert mai napig fejlesztik, igazítják a kor követelményeihez. Tökéletesen alkalmas rendvédelmi célokra is[forrás?], mert olyan technikákkal operál, melyek alkalmasak a fizikai agresszió megfékezésére úgy, hogy az "arányosság elve" nem sérül.

A Defendo egy önvédelmi rendszer, nem lehet, és nem is szabad kisajátítani. Senkinek nincs kizárólagos jogosultsága[forrás?] sem a név használatára, sem a technikák, vagy a képzés kialakítására. A Defendo irányzatok rendkívüli mértékben hasonlítanak egymásra, szinte csak néhány mozdulatban térnek el egymástól, és tekintve, hogy a hatékonyság a legfontosabb minden előtt, ez már nem is annyira meglepő. A minőség azonban lehet változó, hisz adott rendszer oktatóinak, képzésének színvonala igencsak széles sávon mozog[forrás?].

Története[szerkesztés]

Az 1900-as évek elején a világ legveszélyesebbé nyilvánított városa Shanghai volt, ahol a brit rendőrkapitány, William Ewart Fairbairn (1885-1960), elkezdett kidolgozni egy új, az eddiginél hatékonyabb önvédelmi rendszert a rendőreinek, látván, hogy milyen magas azok sérülése, halálozása az utcai letartóztatások, járőrözések során. Éveken át tartó kutató- és gyűjtő munkával, a rendőrök által készített leírásokból, jelentésekből, és kivizsgálásokból megszületett az új rendszer, ami olyan jól sikerült, hogy bevezetésétől kezdve drasztikusan visszaestek a rendőröket ért sérülések[forrás?]. A neve Defendu (angolul: védd magad) lett.

A második világháború idején a szövetségesek kétségbeesetten kerestek minden lehetőséget és megoldást, hogy a német előrenyomulást megakadályozzák[forrás?]. Valakinek feltűnt, hogy Shanghai-ban egy rendőrkapitány milyen szép eredményeket ért el[forrás?]. Fairbairnt Skóciába rendelték, hogy a rendőri közelharc rendszerét alakítsa át katonai közelharccá, majd képezze ki az ellenség háta mögé ledobandó különleges egységek katonáit[forrás?]. A második világháború folyamán rengeteg elitalakulat, és a titkosszolgálat alkalmazta a Defendu-t, a második világháború után már több helyen is oktatták[forrás?], így az addigi egységes, egy kézben összpontosuló rendszer több szálon kezdett el tovább futni, nevét Defendo-ra változtatták[forrás?].

A Defendo Magyarországon[szerkesztés]

A Defendo-t 2008-ban kezdték el oktatni hazánkban, és mára már a nemzetközi színtéren is sikerült helytállni. Számos edzőtábor, nyári tábor, vizsga, és speciális szemináriumok tarkítják a hazai Defendo működését. Magyarországon több szervezet is működik, mindegyik önállóan, függetlenül a többitől.

Forrás[szerkesztés]