Defendo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Defendo egyike napjaink leghatékonyabb önvédelmi rendszereinek[forrás?].

Defeno

Jellemzői[szerkesztés]

A Defendo rendszer gyorsan tanulható, egyszerű, hatékony, taktikai és mentális képzést is nyújt, gyakorlatban nagyon sokszor kipróbált rendszer[forrás?]. Létezik a rendszerben egy ún. visszacsatolás, vagyis a rendszert mai napig fejlesztik, igazítják a kor követelményeihez. Tökéletesen alkalmas rendvédelmi célokra is[forrás?], mert olyan technikákkal operál, melyek alkalmasak a fizikai agresszió megfékezésére úgy, hogy az "arányosság elve" nem sérül.

Története[szerkesztés]

Az 1900-as évek elején a világ legveszélyesebbé nyilvánított városa Shanghai volt, ahol a brit rendőrkapitány, William Ewart Fairbairn (1885-1960), elkezdett kidolgozni egy új, az eddiginél hatékonyabb önvédelmi rendszert a rendőreinek, látván, hogy milyen magas azok sérülése, halálozása az utcai letartóztatások, járőrözések során. Éveken át tartó kutató- és gyűjtő munkával, a rendőrök által készített leírásokból, jelentésekből, és kivizsgálásokból megszületett az új rendszer, ami olyan jól sikerült, hogy bevezetésétől kezdve drasztikusan visszaestek a rendőröket ért sérülések[forrás?]. A neve Defendu ("defend you", angolul: védd magad) lett.

A második világháború idején a szövetségesek kétségbeesetten kerestek minden lehetőséget és megoldást, hogy a német előrenyomulást megakadályozzák[forrás?]. Valakinek feltűnt, hogy Shanghai-ban egy rendőrkapitány milyen szép eredményeket ért el[forrás?]. Fairbairnt Skóciába rendelték, hogy a rendőri közelharc rendszerét alakítsa át katonai közelharccá, majd képezze ki az ellenség háta mögé ledobandó különleges egységek katonáit[forrás?]. A második világháború folyamán rengeteg elitalakulat, és a titkosszolgálat alkalmazta a Defendu-t, a második világháború után már több helyen is oktatták[forrás?], így az addigi egységes, egy kézben összpontosuló rendszer több szálon kezdett el tovább futni, nevét Defendo-ra változtatták[forrás?].

Skandináv Defendo[szerkesztés]

A Skandináv Defendo-t Jyrki Saario hozta létre, aki hihetetlen tapasztalatokkal rendelkezik a küzdősportok és a harcművészetek terén. Hazánkban ismeretlenül cseng a neve, de a skandináv országokban elismert és tisztelt oktató. 40 éve gyakorolja a különféle rendszereket, melyekben nagyon szép eredményeket ért el. A teljesség igénye nélkül, néhány név: Karate, Wing Chun Kung Fu, Kick Boksz, Boksz, Krav Maga, Thai Boksz. A Krav Maga-t még annak alapítójától, az azóta elhunyt Imi Lichteinfeld-től tanulta, majd hozta be elsőként Európába, Finnországba, 1996-ban. Az általa megismert küzdőrendszerek közül sokban mester szintet is elért, így oktatási tapasztalata is közel három évtizedre nyúlik vissza.

A legkomolyabb eredményeket a "kedvencében" a Thai Box-ban érte el. 1982-ben Hollandiában nyitotta meg első Thai/Kick Box klubját, amely később hálózattá fejlődött. A 2000-es években a saját tapasztalatai alapján, illetve a történelmi tényeket kutatva és elemezve összerakott egy önvédelmi rendszert, a Skandináv Defendo-t, melyet mind a mai napig folyamatosan fejlesztenek. Jyrki és tanítványai, az általa kinevelt oktatók, akik a R.A.I.D. fokozattal rendelkeznek, megpróbálják mindig leginkább naprakészen tartani a rendszert.

A Defendo és a Krav Maga kapcsolata[szerkesztés]

A Skandináv Defendo alapítója, Jyrki Saario a 80-as években Izraelben járt Krav Maga-t tanulni. Ő lett a Krav Maga Skandináv igazgatója, Expert fokozattal. Jyrki Saario jelenleg nem csak a Skandináv Defendo és a Defendo Alliance szakmai felügyeletét látja el, hanem az általa alapított Krav Maga Network-ét is, melynek célkitűzése nem kevesebb, mint azi eredeti, 61 db technikájából álló Krav Maga-t oktatni.

Mind a két rendszer egyszerűen tanulható, hatásos. Ösztönös, alapvető reakciókra épülnek, nem a tradíciókat követik, hanem a felmerülő igényeket. Nagy hangsúly van mindkét rendszerben a mentális is a taktikai képzésen. A különbözőségük az eredetükben keresendő: míg a Krav Maga-t katonai harcra fejlesztették ki, addig a Defendo inkább a biztonsági erők, elsősorban a rendőrök életét hivatott segíteni. Ezért a Defendo-ban van egy plusz opció, a kontroll.

A Defendo Magyarországon[szerkesztés]

A Magyar Defendo Intézet 2008-ban alakult meg, és azóta is folyamatosan fejlődik, bővül. Az oktatás tematikáját, a technikák döntő többségét, illetve az oktatók képzésének módszertanát a Skandináv Defendo-ból vette át. Önálló szervezetként működik, maga szervezi meg a programjait, vizsgáit, képzéseit, de van szakmai felügyelet, amelyet a Skandináv Defendo gyakorol felette.

Források[szerkesztés]