De Facto (együttes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
De Facto
Információk
EredetMagyarország
Aktív évek1996 – napjainkig (2007-től 2015-ig inaktív)
MűfajRock
Tagok
Tóth Gyula
Horváth István
Hary Attila
Bangha Tamás
Kocsis István

A De Facto weboldala
SablonWikidataSegítség

A De Facto egy magyar rock együttes, amely 1996-ban alakult.

Hatásaik[szerkesztés]

Gothic, Dark Wave, Modern Rock / Metal, Folk, stb...

Az együttesről[szerkesztés]

Az egyedi szövegvilágra és zenei hangzásra törekvő zenekart, Tóth Gyula énekes-gitáros alapította 1996-ban. A zenekar hamar ismertté vált a hazai underground körökben. Jó hangulatú koncertjeik révén pedig a potenciális közönség, hamar megszerette a zenekart. 1997-ben el és készült az első Demo hat dallal, amely ugyan nem került terjesztésre de néhány hazai sajtóorgánum pozitív kritikái, biztatásként hatottak a zenekarra.

Ezután 2000-ben jelent meg az első kislemez ANTIQUE címmel. Az anyag már kazettán is kijött a Metal Hammer kiadványaként, és egyhamar ismertté váltak szélesebb körben is.

Mindeközben egyre több koncertmeghívást kapott a csapat, ahol rengeteg barátság szövődött más zenekarokkal és a zenekar kedvelőivel egyaránt. Ezek a barátságok eredményezték, hogy Gyula 2000-ben életre hívta az első NIGHTBREED fesztivált, ami egyedülálló volt megannyi értelemben.

2003 az első önálló album megjelenésének ideje volt. Az EMPÍREUM album meghozta a várt sikert. A zenei szaksajtó és a közönség is elismeréssel fogadta. Ebben az időben vette komolyabban szárnyai alá a csapatot a Metal Hammer és a Hammer Records, így minden általuk szervezett rendezvényen képviseltethette magát a De Facto.

2004 –ben napvilágot látott a második nagylemez az Evangeliom. Mivel ez már egy kiforrottabb, élettel telibb album lett, azonnal a szívébe zárta a közönség. A zenei sajtó megannyi jó kritikával illette. Ekkorra már a hazai zenei élet megkerülhetetlen szereplője a De Facto. A srácok sikeréhez nagyban hozzájárult a hazai underground legenda, a Negative Art ill. Varga Balázs Zero munkája.

2007 a Karizma lemez debütálása. A zenekar olyan helyekre „szivárgott” be, ahová addig sosem. A Viva és az MTV egy-egy dalukat felvette a játszási listájukba, így még több emberhez eljutván, már komoly rajongótáborral rendelkezett a csapat.

A folytatás azonban mégsem alakult a forgatókönyv szerint… A zenekar 2007 őszén beszüntette tevékenységét. Hivatalosan nem oszlott fel, de megszűnt létezni. Valami akkor ott, elfogyott és elfáradt…

Majd csend következett. A tagok nem álltak le a zenéléssel. Sok esetben néhányan a zenekarból együtt is muzsikáltak, stúdiózgattak. De a De Facto, csak szunnyadt mély álmában…

Az utóbbi években a tagok többször is fontolgatták a folytatást, de valami mindig közbejött… Aztán egyszer csak már nem lehetett elkerülni az elkerülhetetlent…

2015-ben a zenekar új lemezén dolgozik, ami 2016 májusában meg is jelent Nihil címmel. Az album elsőként a 2016/05 havi HammerWorld magazin CD mellékleteként látott napvilágot. Júliusban pedig normál és digipack kiadványként is megtalálható, a hazai CD kínálatban.

A zenekar jelenleg új albumát népszerűsíti, koncertjein. Mellette íródnak egy új lemez dalai...

2019. április 3-án bejelentették, hogy az év egyetlen koncertjét 2019. október 26-án adják a budapesti Dürer Kertben, a IV. Nightbreed Fesztiválon.[1] Október elején kiderült, hogy egyben ez a zenekar búcsúkoncertje is.[2]

Tagok[szerkesztés]

  • Tóth Gyula - ének, gitár, szövegíró
  • Horváth István - gitár
  • Hary Attila - dob
  • Bangha Tamás - basszusgitár
  • Kocsis István - billentyűk

Diszkográfia[szerkesztés]

  • Antique EP (2000)
  • Empireum (2003)
  • Evangeliom (2004)
  • Karizma (2007)
  • Nihil (2016)[3]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. De Facto zenekar (magyar nyelven). www.facebook.com. (Hozzáférés: 2019. október 30.)
  2. De Facto zenekar (magyar nyelven). www.facebook.com. (Hozzáférés: 2019. október 30.)
  3. http://www.rockbook.hu/hirek/de-facto-nihil-megjelent-uj-album-elkeszult-negyedik-klip