Deák Ferenc tér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Deák Ferenc tér
Árnyas fák a Deák téren
Árnyas fák a Deák téren
Közigazgatás
Ország Magyarország
Település Budapest
Korábbi nevei Szén tér (1819–~1830)
Zsidó tér (~1830–1866)
Irányítószám 1052; 1061
Földrajzi adatok
Deák Ferenc tér (Budapest)
Deák Ferenc tér
Deák Ferenc tér
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 51″, k. h. 19° 03′ 18″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 51″, k. h. 19° 03′ 18″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Deák Ferenc tér témájú médiaállományokat.

A Deák Ferenc tér Budapest belvárosának egyik központi tere, egyúttal a város jelentős közlekedési csomópontja. Itt találkozik három jelenlegi metróvonal, a felszínen pedig a Károly körút, a Bajcsy-Zsilinszky út, a Király utca, a Deák Ferenc utca és a Sütő utca. A 47-es, 48-as, 49-es villamos, és a 16-os busz végállomása található itt. A tér legnagyobb része az V. kerülethez tartozik, de a 6. számú ház (Anker-palota) a VI. kerület része.

Fekvése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Határai: Károly körút, Sütő utca, Erzsébet tér.

Elnevezései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A teret a 19. század elején alakították ki, így a terület elnevezése a század legelején még Landstrasse volt. A teret 1819-es térképeken Kohlplatzként említik, de nevezték Kohlmarktnak, Káposztás piacnak, Szén piacnak és Szén térnek is. Az 1830-as években Judenmarkt (Zsidó piac) vagy Judenplatz (Zsidó tér).

A közterületek gyakori elnevezési szokásai szerint, a téren korábban állt egyik ház homlokzatát díszítő két török szobor után a Török tér, a téren álló evangélikus templom után a (Vordere) Evangelische Kirche Platz (Evangélikus templom (előtti) tér) elnevezést is használták.

1866-ban nevezték el a „haza bölcse” után Deák Ferenc térnek, és ezt a nevet azóta is viseli.

Főbb épületei, látnivalói[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Galéria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Közlekedése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 47-es és 49-es villamos régi végállomása. A vonalon 2007-ig Ganz UV típusú villamosok közlekedtek. Háttérben az evangélikus templom.
A 47-es, 48-as és 49-es villamos jelenlegi végállomása Ganz CSMG villamosokkal.

A tér a főváros tömegközlekedése szempontjából nagyon jelentős. Megállója van a téren az 1896-ban épült M1-es metrónak, az 1970-ben átadott M2-es és az 1976 óta közlekedő M3-as metrónak, így a város földalatti vasúthálózatának legjelentősebb csomópontja. A vonalak állomásait a Deák téri átszálló komplexum köti össze. Az metróállomás beltéri felületét betűcsempék borítják, portugál versrészletek magyar fordításával és magyar versrészletek portugál fordításával (Petőfi Sándor három, Ady Endre és József Attila egy-egy költeményének, valamint Fernando Pessoa és Luís de Camões két-két és Cesário Verde egy művének részleteivel).[1]

A felszíni közösségi közlekedésben is jelentős szerepe van a térnek. Itt van a belvárosi megállója a 9-es a 105-ös és a végállomása a budai Várba közlekedő 16-os autóbusznak. 1896 óta villamosok is közlekednek a téren, napjainkban a 47-es, 48-as és 49-es villamos végállomása található itt.

A tér nagy része a belvárosi sétálóövezet része, a teret határoló utakon (elsősorban a Kiskörúton és a Bajcsy-Zsilinszky úton) azonban jelentős autóforgalom van.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Budapest teljes utcanévlexikona (Sprinter Kiadó, 2003)
  1. A Deák téri betűcsempék titka (Retrólegends.blog.hu, 2013. június 2.), A Deák téri betűcsempék megfejtése (MEK.hu, 2009. január 6.)
Budapest M1 Metro.svg Az M1-es metróvonal állomásai
Előző
Vörösmarty tér
Aktuális állomás

Deák Ferenc tér

Következő
Bajcsy-Zsilinszky út
Budapest M2 Metro.svg Az M2-es metróvonal állomásai
Előző
Astoria
Aktuális állomás

Deák Ferenc tér

Következő
Kossuth Lajos tér
Budapest M3 Metro.svg Az M3-as metróvonal állomásai
Előző
Ferenciek tere
Aktuális állomás

Deák Ferenc tér

Következő
Arany János utca