Cserkészpark

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hárshegy Cserkészpark

A cserkészpark egy ifjúsági központ, szállás- és táborhely. Lehet a természetben vagy ahhoz közel, de lehet városban, településen belül is.

Története[szerkesztés]

A világ első cserkészparkja a Brit Cserkészszövetség (The Scout Association) által 1919-ben megvásárolt London melletti Gilwell Parkban(en), egy felnőttképzési központ és cserkész táborhely. Budapesten is létesült cserkészpark a két világháború között, a Hárshegy oldalában.

Működése[szerkesztés]

A parkot cserkészek - jórészt önkéntes munkában - működtetik, de nem csak cserkészek részére. Törekszenek rá, hogy barátságos légkör és cserkész szellemiség töltse be a helyet, ennek jegyében az üzemeltetés során külön ügyelnek a természet- és környezetvédelemre is. Az önkéntesség a cserkészet alapját is jelenti. A parkok lehetőséget biztosítanak külföldi cserkészeknek a parkban való munkára, ahol ezért cserébe szállást és ellátást kapnak (általában ez a rendszer) és szabadidejükben ismerkedhetnek az országgal.

A cserkészparkok minden esetben kapcsolatban állnak az adott ország szövetségével vagy egy cserkészcsapattal vagy valamilyen egyéb cserkész szervezettel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]