Csázma (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csázma
Česma
A Csázma Narta határában
A Csázma Narta határában
Közigazgatás
OrszágokHorvátország
Földrajzi adatok
Hossz123,5 km
Forrásszint114 m
Vízhozam14,1 m³/s
Vízgyűjtő terület2890 km²
ForrásBilo-hegység
é. sz. 45° 43′ 32″, k. h. 17° 03′ 01″
TorkolatOkolinál a Lónyába
é. sz. 45° 34′ 31″, k. h. 16° 28′ 16″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Csázma témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Csázma (horvátul: Česma) egy folyó Horvátországban, a Lónya bal oldali mellékvize.

Leírása[szerkesztés]

A Csázma 123,5 km hosszú, a vízgyűjtő területe 2608 km². A Bilo-hegység déli lejtőin ered a Grđevica, a Barna és a Grbavac forráspatakokból a Nagygordonyához tartozó Pavlovac határában és Okoli falu határában ömlik a Lónyába.

A Csázma-folyó medencéje legyező alakú, számos patak alkotja, amelyek Bilo- és Monoszlói-hegység lejtőin erednek. A Bilo déli lejtői enyhe lejtésűek, számos patak és vízfolyás barázdálja őket. A lejtőkön számos forrás jelenik meg, amelyek az év száraz felében elveszítik a vizüket. A Csázma főbb mellékvizei: a Žavnica, a Velika, a Račačka, a Mlinište, a Ciglenski-patak, a Severinski-patak, a Kovačica, a Plavnica és a Bjelovarski-patak.

Száz évvel ezelőttig a Csázma környéke gyakori áradásnak volt kitéve, ami mocsarasá tette. Ekkor az árvizek elleni védekezés céljából töltéseket építettek, a talajt pedig lecsapolták, hogy szántóföldet szerezzenek, valamint a malária ellen is küzdhessenek. Bár a folyót és mellékvizeit szabályozták, az áradások ma is gyakoriak (október-április).

A folyó gazdag halakban (harcsa, ponty, csuka, fejes domolykó, keszeg, sügér, süllő, márna stb.). Az egykori mocsaras élőhelyek helyén ma tavak vannak, amelyeket a Csázmába ömlő patakok vizével táplálnak. Ezek a tavak a vizimadarak utolsó menedékhelyei a Dráva és a Száva között. A folyó mellett több nagyobb halgazdaság is található. Északon vannak a Dubrava halastavak, a déli part mentén pedig a Siščani, Blatnica és Narta halastavak. Mindkét komplexum körülbelül 5 kilométer hosszan húzódik a Csázma mentén, és hasonló környezettel rendelkezik. Körülbelül 5 kilométerre vannak egymástól. A halastavak teljes területe 1346 hektár.

Források[szerkesztés]

Hrvatska enciklopedija – Česma (horvátul)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Česma (rijeka) című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.