Coq-au-vin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Coq-au-vin
TípusFőétel, ragu
Nemzet, országFranciaország
Alapanyagokkakas, zöldségek, fűszerek
A Wikimédia Commons tartalmaz Coq-au-vin témájú médiaállományokat.

A coq-au-vin (kakas borban) egy klasszikus francia étel, amely összetevőiben (gomba, szalonna, hagyma, sárgarépa, burgonya) nagyon hasonlít a burgundi marhához. Fő különbség a kakas (vagy tyúk, esetleg csirke). További különbség, hogy egyes változatai fehérborral készülnek.

Története[szerkesztés]

A legenda szerint Vercingétorix a gallok vezére küldött egy kakast Julius Caesarnak Gergovia ostromakor, amely a büszke gallok állhatatosságát jelképezte. Caesar meghívta a gall hadvezért vacsorára (cena) és a kakast szolgáltatta fel vörösborban megfőzve. Másnap a gallok tönkreverték a római sereget.[1] Bár a közvélekedés szerint a coq-au-vin tradicionális étel, ami a középkor óta népszerű, a recept a 20. század elejéig nem jelent meg írásban.[2] Érdekes módon, egy hasonló recept Poulet au vin blanc néven megjelent egy angol szakácskönyvben 1864-ben.[3]

Elkészítése[szerkesztés]

Mivel a kakas melle túl száraz, a coq au vinbe csak a sötét húsokat teszik bele. A többi részből alaplevet főznek. A combokat levágják, kettévágják alsó és felsőcombra, majd a felsőcombot is kettévágják. Ezeket egy-két napra vörösboros páclébe teszik. A maradék részeket kisebb darabokra vágják, sütőben megpirítják, majd alaplevet főznek belőlük. A pácléből kivett, leszárogatott, majd lisztbe forgatott húsrészeket zsiradékban megpirítják és az alaplével, valamint a páclével (a zöldségekkel együtt) felöntve, sütőben, mérsékelten meleg sütőben puhára párolják. A levet leszűrik és felére beforralják, majd beurre maniéval, vagy vérrel besűrítik. Tálaláskor apró, vajon pirított gombafejeket, kisütött szalonnacsíkokat és galszírozott gyöngyhagymát adnak hozzá.[4] Egyes változatok fehérborral készülnek, kucsmagombát és kevés tejszínt adnak hozzájuk.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Eychart, Paul: Chanturgue, camp de César devant Gergovie. [1975]. ISBN 2-85260-036-6 Hozzáférés: 2021. január 3.  
  2. Edmond Richardin: La cuisine française : l'art du bien manger: Aphorismes. et contenant Les croquis gastronomiques (Ed. rev. et augm.) (1906). 2014. ISBN 2-01-341497-8 Hozzáférés: 2021. január 3.  
  3. Cookery for English households, by a French lady. McMillen and Co. [1864]. Hozzáférés ideje: 2021. január 4. 
  4. Kakas borban (coq au vin) (magyar nyelven). Bűvös Szakács, 2007. június 10. (Hozzáférés: 2021. január 3.)
  5. Le Grand Larousse gastronomique. Robuchon, Joël, 1945-–Jeuge-Maynart, Isabelle–Stora, Ghislaine. [6e éd.]. 2012. ISBN 978-2-03-588459-6 Hozzáférés: 2021. január 3.