Cool Biz kampány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kampány plakátja egy kirakatban

A Cool Biz kampányt a japán környezetvédelmi minisztérium indította 2005 nyarán, célja a légkondicionálás energiatakarékosabb működtetése volt. A kormányhivatalokban szeptemberig 28°C-ra kellett állítani a hőmérsékletet.

A Cool Biz öltözködési előírások merev gallért javasoltak a dolgozóknak, olyan anyagból készült nadrágot, ami átengedi a nedvességet, és rövid ujjú inget, öltöny és nyakkendő nélkül. Az új előírások azonban gyakran összezavarták a dolgozókat, akik nem tudták, követhetik-e az új előírásokat, ezért sokan öltönnyel a kezükben és nyakkendővel a zsebükben mentek dolgozni. Gyakran még azok is kellemetlen helyzetbe kerültek, akik örültek a lazább öltözködés lehetőségének, amikor csupa öltönyös ügyfél vette őket körül. Sokan úgy érezték, hogy ez udvariatlanság az ügyfeleikkel szemben.

A Cool Biz kampány eredménye[szerkesztés]

A környezetvédelmi minisztérium ősszel értékelte a kampányt[1] egy 1200 fős közvélemény-kutatás alapján. A válaszolók 95,8%-a hallott a Cool Biz-ről, és 32,7%-uk mondta, hogy az irodájukban magasabbra állították a légkondicionáló hőmérsékletét, mint előző évben. A minisztérium ez alapján 460 ezer tonnára becsülte a szén-dioxid-kibocsátás csökkenését, ami körülbelül egymillió háztartás egy hónapos kibocsátásának felel meg.

A minisztérium bejelentette, hogy a továbbiakban megpróbálja rávenni az embereket, hogy a légkondicionálókat ne állítsák 28 foknál alacsonyabb hőmérsékletre.

2006-ban a dél-koreai környezetvédelmi minisztérium és a brit Trades Union Congress is átvette a kampányt.[2][3]

Források[szerkesztés]

  1. Result of "Cool Biz" Campaign, a japán környezetvédelmi minisztérium sajtóközleménye, 2005. október 28.
  2. Let’s cut CO2 emission! Lose the Tie and Keep the Summer and the Earth Cool Archiválva 2007. március 11-i dátummal a Wayback Machine-ben, a dél-koreai környezetvédelmi minisztérium sajtóközleménye, 2006. június 7.
  3. Hot workers urged to adopt cool Japanese summer dress code Archiválva 2008. június 11-i dátummal a Wayback Machine-ben, a TUC sajtóközleménye, 2006. július 17.