Command billentyű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Command gomb (), más néven cmd vagy alma gomb egy úgynevezett módosító billentyű az Apple billentyűzeteken. A Command gomb célja, hogy biztosítsa a felhasználó számára, hogy billentyűkombinációkat használjon a grafikus felhasználói felület alkalmazásainak használata során. A kiterjesztett Macintosh billentyűzet legelterjedtebb típusán két command gomb van, a szóköz billentyű két oldalán, de a kompakt típusú billentyűzeteken csak a szóköz bal oldalán található meg.

A “⌘” szimbólum (“hurkos négyzet”) azután került kiválasztásra, amikor Steve Jobs meglátta, hogy a menüben a billentyűkombinációk esetén túlzottan sokszor fordul elő az Apple logó. Az Apple adaptációja a szimbólumot illetően részben a skandináv országokban használt, érdekes helyek jeléből származik, amelyet tartalmaz már a Unicode (és HTML) szabvány is: U+2318 ⌘ (HTML: ⌘). A szimbólum sok más néven is ismert, többek között “Saint John's Arms” és “Bowen csomó”.

Története[szerkesztés]

Az Apple számítógépei egészen az 1979-ben megjelent Apple II Plus-szal bezáróan nem rendelkeztek a Command gombbal. Az első olyan modell, amelyik esetén megjelent a gomb, az 1980-as Apple III volt, ahol két command is volt a szóköz két oldalán, a billentyűzet legalsó gombsorában. Két másik korai számítógép, az 1982-es kiadású Apple IIe és az 1984-es Apple IIc is rendelkezett két hasonló gombbal (üres és teli alma), szintén a szóköz két oldalán, ám ezeken a gépeken a gombokhoz egy, a számítógéphez kapcsolódó joystick első két tűzgombja volt mappelve. Ez pár extra vezetékkel és a ROM megváltoztatása nélkül később lehetővé tette a különböző billentyűkombinációk (így például az üres alma és C a másoláshoz) használatát a módosító billentyű és az alapbillentyű kombinálásával, az Apple II ugyanis egyszerre csak egy billentyű lenyomását tudta kezelni (például a Shift vagy a Control billentyűket a billentyűzet feldolgozó hardvere kezelte, ami ezeket felismerve generált ASCII kódot). Ezekben az esetekben a bal oldali alma gomb egy körvonalas, "üres" Apple logót, míg a jobb oldali egy kitöltött, "teli" almát tartalmazott. Az Apple Lisa csak egy, teli Apple logós billentyűvel rendelkezett. Amikor 1984-ben bemutatkozott a Macintosh, annak billentyűzetén csak egy command gomb volt, már az új, “hurkos négyzet” alakú szimbólummal (⌘, U+2318), Steve Jobs döntésének megfelelően, szerinte ugyanis az ezt megelőzően használni szándékozott Apple logó menüben való túlzott halmozása a billentyűkombinációk mellett "elkoptatná azt".[1] Így a ⌘ szimbólum jelenik meg a Macintosh menüjében elsődleges módosító billentyűként.

1986-ban bejelentették az Apple IIGS-t. Ez a gép már az új Apple Desktop Bus (ADB) csatlakozót használta a billentyűzet és az egér kezelésére, ahogyan a később megjelent újabb Macintosh számítógépek, így mondjuk a Macintosh SE is. Ettől függetlenül ez még mindig csak egy Apple II volt. Az Apple megváltoztatta a IIGS billentyűit Command és Option billentyűkre, ahogyan az már a Mac billentyűzete esetén volt, de a Command gomb esetén üres almát hagyott, hogy az kapcsolódjon a korábbi Apple II-es gépek billentyűzetéhez. (Az Option gombon ugyanakkor nem volt teli alma, valószínűleg azért, mert az Apple II-es alkalmazások sokkal gyakrabban használták az üres alma gombot, mint a telit, így kevésbé volt szükséges azt megtartani.) Mivel bármely ADB csatlakozós billentyűzet használható volt a IIGS-ekkel is, az összes ADB-s billentyűzet, így a Mac-esek esetén ott kellett legyen az üres alma gomb is – ami több mint húsz évig ott is ragadt, összezavarva így a felhasználókat még sokáig azután, hogy az Apple II-es gépek gyártása befejeződött.

Az alma szimbólum a billentyűzet 2007-es újratervezésekor tűnt el a gombról, helyet adva így a billentyű nevének. Az amerikai kiosztás esetén így a “command”, míg az európai kiosztásokon a “cmd” felirat szerepel a gombon.

Funkciója[szerkesztés]

A Command gombnak egyetlen célja van: lehetővé tenni a felhasználó számára a billentyűkombinációk használatát. A Macintosh Human Interface Guidelines dokumentum mindig is javasolta a fejlesztők számára, hogy használják a Command (és ne a Control vagy Option) gombot a billentyűkombinációkhoz. Egy kisebb utasításkészlet (így például a kivágás, beillesztés, megnyitás, mentés) szinte minden alkalmazásban alapértelmezetten elérhető, sok más pedig bevett standard lett (így például a keresés). Ha egy alkalmazásnak több billentyűparancsra van szüksége, mint amennyi a latin ábécé 26 betűje lehetővé tesz, akkor kétszeres módosítás, így például a Command+Option kombináció használatos.

Ennek a megoldásnak egyik előnye a Microsoft Windows kevert Control és Alt használatával szemben, hogy a Control billentyű esetén továbbra is elérhető annak eredeti funkciója: lehetővé teszi vezérlőkarakterek beírását terminál alkalmazásokban. (A Control gomb ugyan hiányzott a legelső Macintosh esetén, de nem sokkal később hozzáadták, lehetővé téve a kompatibilis terminál alkalmazások használatát.)

A Macintosh billentyűzet másik “szokatlan” módosító billentyűje, az Option módosítóként szolgál mind a billentyűparancsok, mind a szövegbevitel során, és legtöbbször külföldi karakterek, tipográfiai szimbólumok vagy más, nem standard karakterek beírásánál használatos.

A szimbólum eredete[szerkesztés]

A svéd H22-es közúti jelzés
Bowen csomó

A ⌘ szimbólum Susan Kare jóvoltából került a Macintosh projektbe, annak vége felé. Steve Jobs nem akarta a cég logóját "elkoptatni",[1] ezért arra utasította a grafikusokat, hogy keressenek helyette mást. Mivel mindez a fejlesztés végén merült csak fel, így csak néhány nap állt Susan rendelkezésére, hogy megfelelő jelet találjon az alma helyett. Éppen egy szimbólum-könyvtárat böngészett, amikor szembe jött vele egy négy levelű lóhere formájú szimbólum, amit Észak-Európában a kulturális és egyéb szempontból érdekes helyek[2] megjelölésére használnak.

Ez a jel a hivatalos közúti jelzése a turisztikai látványosságoknak Svédországban,[3] Finnországban[4] és Izlandon,[5] és a számítógép billentyűzetén a gombot a svéd felhasználók gyakran[6] Fornminne (ősi műemlék), a dánok pedig Seværdighedstegn néven nevezik.

Amikor megmutatta a jelet a csapat többi tagjának, az mindenkinek tetszett, így került ez a szimbólum az 1984-ben megjelent Macintosh Command billentyűjére.[7] Susan Kare állítása szerint a szimbólum azért került alkalmazásra a skandináv országokban, mert hasonlít egy felülről nézett, négyzet alakú kastélyra, amelynek a négy sarkában egy-egy kör alakú vártorony van.[8]

A szimbólum elérhető volt az eredeti Macintosh "Chicago" nevű betűtípusában, könnyen beilleszthető volt a control-q leütésével.[9]

Ezen felül tartalmazza az Unicode (és HTML) szabvány is: U+2318 ⌘ (HTML: ⌘).[10][11][12]

Más billentyűzeteken[szerkesztés]

Amikor egy nem Apple által tervezett billentyűzetet csatlakoztatunk egy Mac OS X vagy Mac OS 9-et futtató számítógéphez, az operációs rendszer megpróbál egy hasonló szerepű gombot hozzárendelni a Command billentyű funkciójához. Így például egy Windows logóval ellátott billentyűzet esetén a Windows logós gombhoz rendeli hozzá a Command billentyű funkcióját.[13] Egy, a Sun által tervezett billentyűzeten pedig a Meta () gombhoz rendeli a Command funkcióját.[forrás?]

Fordított esetben, tehát ha egy Apple USB billentyűzetet egy Windows-t futtató PC-hez csatlakoztatunk, vagy egy Intel-alapú Mac laptopon fut Windows a Boot Camp segítségével, akkor a Command billentyű válik a Windows billentyűvé. Egyes Linux disztribúciók, így például a Red Hat és változatai esetén a bal oldali Command billentyű a Meta gomb funkcióját veszi fel, míg a jobb oldali pedig a Compose gombét.

Források[szerkesztés]

  1. a b Hertzfeld, Andy: Swedish Campground. Folklore.org: Macintosh Stories. (Hozzáférés: 2006. december 23.) „'There are too many Apples on the screen! It's ridiculous! We're taking the Apple logo in vain! We've got to stop doing that!'”
  2. Susan Kare on Working on the Macintosh. Stanford University, 2001. február 20. [2013. október 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. február 24.)
  3. Sevärdhet. Transportstyrelsen. [2010. augusztus 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 17.) (svédül)
  4. Informative signs. Finnish Transport Agency, 2011. augusztus 10. [2015. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. április 5.)
  5. Road Markings, arctic.is. [2015. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 20.)
  6. Fornminne på Mac. Hexmasters Faktoider (svédül)
  7. Hertzfeld, Andy: Swedish Campground. Folklore.org: Macintosh Stories. (Hozzáférés: 2007. február 21.) „'Twenty years later, even in OS X, the Macintosh still has a little bit of a Swedish campground in it.'”
  8. Susan Kare, Iconographer (EG8). Vimeo.com . (Hozzáférés: 2014. június 25.)
  9. Apple Computer: Technical Note TE505 – Font Manager Q&As – Macintosh Reference Library. Apple, Inc., 1993. október 1. (Hozzáférés: 2008. szeptember 2.) „Chicago Control-Q prints propeller or clover symbol”
  10. Allen, Julie D.: Unicode Names Index. The Unicode Standard, Version 5.0.0. Unicode Consortium, 2006. október 1. (Hozzáférés: 2009. augusztus 21.)
  11. Unicode Character Name Index. (Hozzáférés: 2011. május 26.)
  12. ''The Unicode Standard, Version 6.0": Miscellaneous Technical. (Hozzáférés: 2011. május 26.)
  13. Frakes, Dan. „Mac mini, Windows Keyboard”, MacWorld, Mac Publishing, LLC., 2005. január 31.. [2007. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2006. december 23.) „Windows key acts as Apple/command” 

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Command key című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.